Ştiri din Transilvania

Emil Boc, despre PS Florentin Crihălmeanu: „A avut o personalitate carismatică, cu atitudine și privire de om blajin”

Emil Boc a participat sâmbătă, 16 ianuarie 2021, la slujba de înmormântare a PS Florentin Crihălmeanu. Ulterior, primarul a transmis un mesaj în amintirea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla.


 

Emil Boc a postat un mesaj pe Facebook, după slujba de înmormântare a lui PS Florentin Crihălmeanu, în care vorbește despre viața acestuia.


 

Boc, surprins de moartea lui Crihălmeanu

Primarul se arată surprins de moartea episcopului de Cluj-Gherla, și spune că nu ar fi crezut că Florentin Crihălmeanu ne va părăsi „așa de repede și dramatic”:


„Toți cei care l-am cunoscut și apreciat pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu nu am crezut că așa de repede și de dramatic ne va părăsi în marea trecere spre o lume mai bună și dreaptă. Am fost, alături de mii de clujeni, triști și înfrigurați, să-l conducem  pe ultimul drum, pe un mare și important ierarh român, mult iubit de către comunitatea greco-catolică, dar și respectat de către credincioșii de alte confesiuni.”

Boc a vorbit și despre atitudinea și caracteristicile episcopului, uitându-se mai departe de sutană: „Personalitate carismatică, cu atitudine și privire de om blajin, născut din vechea stirpe a prelaților greco-catolici școliți la academia națională a Blajului, PS Florentin Crihălmeanu va rămâne un simbol și un far călăuzitor al credinței noastre din Ardeal”, a scris Boc.


Crihălmeanu, urmărit de securitate în comunism

Primarul a descris viața episcopuluigreco-catolic în perioada comunismului, când a fost urmărit de comuniști.

„A intrat în rândurile bisericii persecutate și clandestină, încă din perioada comunistă, fiind urmărit de securitate. Ca tânăr absolvent de politehnică și inginer dintr-o fabrică clujeană, a cunoscut neajunsurile totalitarismului și persecuția credincioșilor greco-catolici de către regimul comunist care desființase Biserica Unită cu Roma în fatidicul an 1948.
În 1986 a început studiile teologice în particular, având ca îndrumător spiritual pe Părintele Pantelimon Aștilean. A participat cu asiduitate la slujbele clandestine organizate de preoții Bisericii greco-catolice interzise de regim. După revoluția din Decembrie 1989, viitorul episcop a participat activ la viața renăscutei Biserici Române Unite cu Roma, fiind un apropiat al preotului și fost deținut politic Tertulian Langa”, a adăugat Boc.


PS Florentin Crihălmeanu, hirotonit preot în Piața Libertății Cluj

În anul 1990, Crihălmeanu s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, iar în același an, pe 9 septembrie, a fost hirotonit preot în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul de Cluj-Gherla, George Guțiu.

A devenit un preot de vocație dedicat problemelor comunității. În perioada 1990 - 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana⁠ din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) cu calificativul Magna cum laude și, în 16 iunie 1994, licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude.


În 1994 devine profesor la Institutul Teologic Român Unit, Greco-Catolic, „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, iar apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene. La 6 ianuarie 1997 a avut onoarea și bucuria de a fi consacrat episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea arhiepiscopului ad-personam George Guțiu în anul 2002.”

În 6 august 2002, ceremonia de întronizare ca episcop eparhial a avut loc în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj. A fost prezent și arhiepiscopului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania care l-a apreciat foarte mult, iar în anul 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, după susținerea tezei „Focul Spiritului Sfânt”.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Clujenii au venit în număr mare la Slujba de Înmormântare a Episcopului Florentin Crihălmeanu

 

PS Florentin Crihălmeanu, omul de dincolo de sutană. Tanchist, inginer, iubitor de natură și preot FOTO

 

abonare newsletter