Ştiri din Transilvania

Alunecare de teren pe sectorul Gilău-Nădășelu al Autostrăzii A3 Transilvania - VIDEO

O alunecare de teren a afectat o porțiune din Autostrada Transilvania, pe sectorul Gilău - Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca.

 

 


Taluzul de lângă autostradă s-a surpat și a alunecat până aproape de partea carosabilă, luând cu el și rigolele de scurgere a apelor. În zonă au fost impuse restricții de viteză de 60 km/h, iar CNAIR spune că a notificat constructorul să remedieze problemele pe cheltuiala sa. Tronsonul a fost executat de firma românească UMB și a fost dat în trafic în 2018.

 


Publicația locală Dejeanul.ro scrie că surparea taluzului s-a produs în zona kilometrului 52, pe sensul de mers de la Nădășelu la Gilău.

 „Pe porțiuni lungi chiar și de zeci de metri, taluzul de pe margine a alunecat până aproape de partea carosabilă, ducând la vale inclusiv rigolele de scurgere a apei, și în unele locuri, tone de bolovani care aveau rolul de a-l stabiliza. Pentru că au apărut denivelări și în asfalt, o bandă de circulație a fost închisă, iar viteză de circulație a fost limitată la 60 de kilometri pe ora”, potrivit publicației citate.


Reprezentanții CNAIR spun că alunecările s-au produs din cauza cantităților însemnate de precipitații din ultimele săptămâni, menționează că autostrada se află în perioada de garanție și că au notificat constructorul să remedieze problemele apărute.

Tronsonul de 8,7 km dintre Gilău și Nădășelu a fost construit de către asocierea de firme românești UMB-Tehnostrade pentru circa 59 de milioane de euro. Lucrările au fost finalizate în 2017, când s-a făcut și recepția lucrării, însă traficul a fost deschis abia un an mai târziu întrucât podul peste Someș care să unească autostrada cu restul kilometrilor deschiși până la Câmpia Turzii nu era terminat la timp, făcând parte dintr-un alt contract care a fost scos la licitație cu mari întârzieri.


Tocmai pentru că tronsonul Gilău-Nădășelu a fost terminat cu mult timp înainte de a putea fi dat în trafic, lotul a primit eticheta de „autostradă-muzeu”.

Tronson cu probleme încă de la inaugurare

Tronsonul Gilău-Nădăşelu de pe Autostrada Transilvania a avut probleme cu alunecările de teren încă de la început, întrucât la doar câteva luni după ce a fost deschis oficial, pe mai multe porțiuni, stratul de taluz a luat-o la vale, oprindu-se aproape de partea carosabilă.


Reprezentanţii companiei de drumuri au spus că situaţia nu este gravă, dar Asociaţia Pro Infrastructura a atenţionat că astfel de situaţii sunt frecvente şi vor apărea şi pe viitoarele tronsoane care vor fi construite. Alunecări similare au existat pe mai multe porțiuni ale autostrăzii.

Deși vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecția cu DN1, ocolește municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest și se oprește aproape de localitatea Nădășelu într-o intersecție cu un alt drum național, DN1F spre Zalău și Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădășelu funcționează ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.

Contractul pentru Autostrada Transilvania (A3) a fost semnat în 2004 cu Bechtel, renegociat în 2011 pentru ca în final să fie reziliat în 2013. Autostrada Transilvania urma să lege Brașovul de Cluj și Vama Borș, dar până la acest moment, în ciuda promisiunilor celor care au ocupat fotoliul de ministru al Transporturilor, doar câteva segmente sunt gata.

CITEȘTE ȘI

Pericol major pe Autostrada Transilvania. Tronsonul Gilău-Nădăşelu a luat-o la vale

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter