Ştiri din Transilvania

Obiceiuri de Paște. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare?

Vinerea Mare are o semnificație aparte pentru cei care sărbătoresc Paștele. Creștinii țin cont în această zi de mai multe reguli și superstiții, fiind o zi de doliu, azi, Mântuitorul Iisus Hristos fiind răstignit pe cruce.

 

 


Vinerea Mare sau a cincea zi a săptămânii Paștelui are o semnificație importantă pentru credincioși, dar și pentru cei care respectă cu sfințenie tradițiile păstrate de-a lungul generațiilor. Această zi, denumită și Vinerea Patimilor lui Iisus este cea în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Creștinii respectă mai multe reguli în Vinerea dinaintea zilei de Paște, mai multe activități fiind considerate interzise și totodată existând mai multe superstiții de care aceștia țin cont.

 


Printre cele mai importante obiceiuri de care credincioșii țin cont în Vinerea Mare este acela de a ține post negru întreaga zi, având voie să bea doar apă.

Totodată, conform tradițiilor păstrate de-a lungul generațiilor, munca pe câmp reprezintă un păcat în această zi, considerată și „Vinerea Seacă”, ceea ce înseamnă că orice ar semăna oamenii în Vinerea Mare, nu va da roade.


Obiceiuri de Paște. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare?

Nici curățenia nu este permisă astăzi, după cum spun tradițiile păstrate de-a lungul timpului de către creștini, iar acțiuni precum cusutul ori spălatul sunt considerate păcate în această zi.

Gospodinele trebuie să știe că ouăle nu se vopsesc în Vinerea mare, ci doar joi ori sâmbătă. Tot acestea nu au voie să coacă astăzi.


Nici sacrificarea animalelor nu este acceptată în Vinerea Mare, iar tunsul este considerat că ar putea aduce un deces în familie. Morții au voie să fie îngropați azi doar cu bătăi de toacă.

Astfel, se mai știe și faptul că începând din Joia Mare, clopotele nu se mai aud din biserici, astfel, Vinerea Mare fiind prima zi în care clopotele nu se mai trag, până în noaptea de Înviere.


Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare? Nu se consumă oțetul

O superstiție cunoscută spune că astăzi nu este recomandat să se consume urzicile, dar nici oțetul. Explicația din spatele acestei superstiții este că Iisus Hristos, fiind răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet.

Credincioșii care merg la biserică în Vinerea Patimilor știu că în această zi se scoate Sfântul Epitaf din Altar, acesta simbolizând mormântul Mântuitorului. Acesta se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care este scoasă cu o seară înainte. Cei care vin la biserică în dimineața de vineri aduc flori pentru Iisus, iar odată ajunși la slujbă, ei vor trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, gest care reprezintă patimile Mântuitorului, care şi-a purtat în spate propria cruce pentru a fi răstignit. Fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf.

Toate aceste obiceiuri și tradiții au o însemnătate aparte pentru cei care sărbătoresc Paștele deoarece Vinerea Mare reprezintă o zi de doliu pentru creștini, fiind ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos  a fost răstignit pe cruce, aceasta fiind totodată și a cincea zi a patimilor Lui, din săptămâna Mare.

CITEȘTE ȘI

Sărbătoare cu roșu în calendarul Ortodox. Duminica Floriilor înainte de Săptămâna Mare

abonare newsletter