Ştiri din Transilvania

Smântână toxică: Cum afli că smântână este toxică

Smântână toxica: la ce trebuie să fii atent când cumperi smântână. Cum iți dai seama că smântână este toxică.

Smântână toxic este un produs lactat extrem de popular, folosit foarte des în bucătăria românească.

Fie că este consumată că atare, fie că este folosită la prepararea anumitor tipuri de mâncăruri, consumul de smântână are o mulțime de beneficii pentru organism.


Smântână este bogată în vitaminele A și D, dar și în minerale precum fosfor și calciu. De asemenea, are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase saturate și mononesaturate și un conținut scăzut de carbohidrați și proteine.

Mare atenție însă la ce smântână cumpărați din magazine: există mai multe tipuri de smântână toxică, ce provoacă în timp apariția unor probleme serioase de sănătate.


Iată cum iți dai seama dacă smântână pe care o cumperi este toxică sau nu

Smântână toxică: semnele care iți arată că smântână este toxicăAtunci cand cumperi o smantana din comert citeste cu mare atentie ingredientele care sunt scrise pe compozitie.

Dacă vezi în lista un ingredient numit "caragenan", nu mai cumpără smântână respectivă. Caragenanul este un aditiv alimentar care este folosit că agent de îngroșare în industria alimentară. Mai poate fi găsit sub denumirea de kapa-caragenan, iota-caragenan și lambda-caragenan.


În afară de industria lactată, caragenanul mai este folosit în industria cârnii și a peștelui, pentru a lega conservele, dar și în industria produselor zaharoase: este de exemplu un ingredient de baza în obținerea jeleurilor.

Studiile au arătat că ingerarea repetată de caragenan provoacă grave probleme digestive, favorizând inflamarea mucoaselor intestinate și apariția ulcerului și a cancerului de colon. De asemenea, s-a demonstrat că un consum ridicat de caragenan face că sângele să nu se mai coaguleze cum trebuie.


Caragenanul este și extrem de toxic pentru ficat și pentru rinichi

Studii realizate pe șoareci de laborator au mai arătat că subiecții care au primit doze mici de caragenan timp de 18 zile au dezvoltat o intolerantă puternică la glucoza și au avut niveluri scăzute de insulina. Combinate, aceste două afecțiuni duc în timp la apariția diabetului. Smântână toxică: În ce alimente se găsește caragenanul

Caragenanul a fost interzis în Uniunea Europeană, însă nu și în România. Trecut pe etichete și sub denumirea de E407, caragenanul se regăsește în mai multe alimente și produse vândute în magazinele de la noi.


Caragenanul este folosit pentru prepararea de sosuri pentru salate, lapte cu arome, carne procesată, brânză, înghețată, smântână toxică, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budinca, șerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate.

Caragenanul este folosit și în unele paște de dinți, dar și în câteva medicamente și produse pentru slăbit, având rol stabilizator.

Ultimele Stiri
abonare newsletter