Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomina retailul in alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C, cărora în ultimii 2-3 ani li s-au adăugat discounterii de proximitate și pet-shop-urile.
Sper că sunteți bine și că ați petrecut cu emoție ziua de ieri, 8 decembrie – e o zi mare, acum 20 de ani, clujeanul Vasile Pușcaș, șeful părții române, încheia negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.
Mediul de afaceri a ieșit să comenteze evenimentele de duminică. Până vineri, însă, mediul de afaceri râcâia milog la ușa actualei clase politice pentru a obține facilități, scutiri și alte pomeni.
Și pentru că nu mai muncește nimeni - toți sunt buluc pe Tik-Tok, pe Facebook, pe Instagram, pe X, pe LinkedIn și pe alte rețele sociale, crește îndatorarea, crește deficitul de cont curent, crește deficitul bugetar, crește deficitul de balanță comercială. România se afundă tot mai mult în datorii.
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ca oameni de afaceri din linia întâi a economiei nu ne interesează luxul avioanelor sau concediilor prezidențiale, vilele din Aviatorilor, vendetele personale dintre politicieni, viața lor personală, diplomele de bacalaureat sau doctoratele, modul în care își aruncă problemele de guvernare unii la ceilalți, cine este spion rus sau nu, telenovelele serviciilor, cine a condus bine sau nu România, cine a creat datoria publică, deficitul de cont curent, deficitul bugetar, deficitul de balanța comercială.