Omagiu eroilor clujeni care, în decembrie ’89, au apărat libertatea cu propriile vieți. „E obligația noastră să facem o viață mai bună pentru toți românii și să respectăm sângele vărsat de eroii noștri acum 35 de ani”, spune primarul Emil Boc.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat joi decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul acestora să se rejudece de la zero.
Deși majoritatea tinerilor români cred că democrația trebuie susținută, un procent destul de ridicat dintre ei ar prefera un regim de tip totalitar, arată studiile realizate recent. „Oamenii care ajung în pozițiile de putere în state democratice nu mai sunt modele de urmat”, spune rectorul UBB, Daniel David.
Nici Ceaușescu, nici Gheorghiu-Dej nu și-au dat seama, până la sfârșitul vieții lor, că fanatismul politic și fidelitatea față de un sistem falimentar, comunismul, i-a condamnat să fie vasali ai Rusiei sovietice.
La 1 ianuarie 2007, România devenea stat membru al Uniunii Europene. La o distanță de 17 ani, discursul suveranist continuă să provoace rumoare, iar trecutul ceaușist trezește încă amintiri nostalgice. În loc să privească în viitor, o bună parte dintre români sunt cantonați în trecut.
La 34 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, țara noastră a făcut progrese, dar este loc de mult mai bine. Cel mai probabil, reformele ar fi trebuit să înceapă cu reînnoirea clasei politice, care, din păcate, a rămas, în esență, aceeași, atrag atenția specialiștii.
Aproape 50% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru țara noastră. Ce au în comun perioada comunistă și analfabetismul funcțional a explicat rectorul UBB, Daniel David.