Evoluția de săptămâna trecută a leului a fost influențată de măsurile luate de Rezerva Federală americană, care, împreună cu BCE, Banca Angliei și Banca Japoniei, au inundat piața cu dolari, ceea ce a redus semnificativ aversiunea față de risc.
Chiar dacă majoritatea monedelor din regiune aveau ieri o evoluție apreciativă, profitând de reducerea aversiunii față de risc care se manifesta pe piețele internaționale, leul a revenit pe scădere.
Căderea marilor piețe bursiere, care s-a reflectat și cazul celei locale, indicia trecând pe roșu aprins, au înmulțit plasamentele în dolari, ceea ce a condus la ieșiri de pe piețele emergente, provocând deprecierea monedelor cu grad de risc mai mare.
Înainte de începutul minivacanței de Paște participanții la piața valutară locală și-au luat măsuri de protecție care au produs deprecierea leului față de euro și dolar.
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a urcat ucat foarte uşor în noiembrie, cu 0,7 puncte, după cinci luni consecutive de scădere, ajungând la valoarea de 44,1 puncte, analiştii financiar anticipând o depreciere a leului în următoarele luni.
În perioada analizată euro a continuat să testeze depășirea pragului de 4,6 lei. Se pare însă că BNR a reușit să acomodeze piața, prin intervenții discrete care au înfrânat încercările speculative.