Orașele viitorului pot deveni mai curate, inteligente și prietenoase cu mediul în urma acțiunii concertate a administrației, mediului de afaceri și a societății civile. „Ne propunem să atragem un miliard de euro pentru a susține investițiile orașelor care și-au asumat tranziția verde”, spune deputatul clujean Ovidiu Cîmpean.
Profesorul Călin Hințea (FSPAC, UBB) explică strategia prin care Clujul încearcă să oprească „exodul-creierelor”, adică pierderea oamenilor și a resurselor de „inteligență”.
Ce este „exodul creierelor”? Expuse concurenței pieței libere, țările est-europene au rămas în urmă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor. Tinerii și-au căutat viitorul în alte părți și au lăsat aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și cu și mai puține oportunități. Un oraș a gândit o strategie pentru a opri exodul-creierelor – Cluj-Napoca.
Stocul modern de spaţii industriale în România a ajuns la aproximativ 6 milioane de metri pătraţi în primul semestru, judeţele Cluj şi Timiş având cea mai mare rată de preînchiriere, conform unui raport.
O companie care nu e preocupată de sustenabilitate e o companie fără viitor, e de părere Vlad Ciuburciu, Director General Vascar, unul dintre principalii producători de mezeluri, specialități din carne, conserve, semipreparate și carne fresh din România.