Profesorii și universitarii clujeni semnează alături de alte câteva sute de cercetători și cadre didactice din țară o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației Ligia Deca prin care cer modificarea planurilor-cadru ce prevăd scoaterea disciplinelor umaniste din curricula școlară și transparentizarea echipelor de lucru.
Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu este interzisă în proiectul Legii Educației, a ministrului Educației Ligia Deca, în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023.
Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, semnalează neajunsurile noilor legi ale învățământului românesc și arată că fondurile alocate educației vor ajunge într-o mică măsură către destinatarii finali, elevi și profesori, și vor continua să alimenteze sistemul birocratic.
Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor au solicitat, miercuri, eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale, din proiectul de lege privind învăţământul preuniversitar.
Ministrul Ligia Deca va prezenta în curând noile legi ale Educației. USR a organizat, la Cluj-Napoca, o dezbatere cu părinți, elevi, studenți, cadrele didactice și reprezentanți ai ONG-urilor pe tema reformelor necesare în sistemul de educație.
PSD ar putea cere demisia ministrului Educației Ligiei Deca, în urma retragerii atribuțiilor secretarului de stat PSD Florin Lixandru. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu denunță „secretomania” legată de legile educației.
După propunerea AUR privind noua disciplină școlară bazată pe „Cultură și tradiții românești”, parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor vin cu inițiativa relansării educației profesionale din România.
O nouă materie de studiu ar putea intra în programa școlară 2023-2024. Elevii vor avea posibilitatea să dobândească noi cunoștințe despre istoria recentă a României.