Înmatriculările de vehicule au crescut cu 4,5%, la finalul lunii martie. Astfel, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate a ajuns la 71,7%.
Poliţiştii de la economic efectuează, marţi, 60 de percheziţii în Bucureşti şi 12 judeţe, inclusiv Cluj la persoane care ar fi achiziţionat aproximativ 3.000 de maşini second-hand prin intermediul unor societăţi comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va demara un proiect împreună cu Registrul Auto Român (RAR) în vederea adoptării unui proiect prin care autovehiculelor grav avariate să le fie suspendată automat ITP-ul (Inspecţia Tehnică Periodică).
Şoferii vor avea parte de o nouă taxă, iar ea va fi cu atât mai mare cu cât maşina poluează mai mult. Autorităţile vor astfel să descurajeze importurile de autovehicule second hand şi se gândesc să impună, pentru aceste autoturisme, un bir ce poate ajunge şi la 200 de euro pe an.
Directorul general al Grupului Renault România şi preşedintele Automobile Dacia, Yves Caracatzanis, a afirmat, joi, la Cluj, că importul autovehiculelor second hand afectează negativ atât mediul, cât şi siguranţa rutieră.
Ministrul Graţiela Gavrilescu a declarat, marţi, la Bistriţa, că Ministerul Mediului a constituit o comisie de lucru care analizează modalitatea de introducere şi aplicare a unei noi taxe de poluare care să se aplice autoturismelor second-hand.