Potrivit unei hotărâri judecătorești accesul pietonal va fi redeschis publicului către Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” și în viitor se va hotărî soarta instituției publice.
Institutul de Speologie din Cluj împlinește 100 de ani de la înființare. Din păcate, Centenarul nu va fi sărbătorit la Muzeul de Speologie, fiindcă în urmă cu un deceniu și-a închis porțile și nu au mai fost deschise până în ziua de azi.
Proprietarul imobilului în care a funcționat Muzeul de Speologie, închis din 2010, a fost găsit mort în casă, mâncat de câinele său Rottweiler.
Iosif Viehmann, cel mai mare speolog din România a primit joi, titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj. Speologul în vârstă de 88 de ani este singurul cercetător în viaţă al Institutului de Speologie din Cluj care l-a cunoscut personal pe Emil Racoviță, întemeietorul biospeologiei şi care, de altfel, i-a şi insuflat acestuia pasiunea
Fostul consilier în Ministerul Culturii Ileana Crăciun a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că Ministerul Culturii este „total absent” în viaţa muzeelor, care, deşi „gâfâie”, se străduiesc să îşi îmbogăţească patrimoniul şi să îl valorifice.
Judeţul Cluj deţine un mare potenţial turistic, dar nu este exploatat aproape deloc, cea mai bună dovadă în acest sens fiind datele Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj care arată că numărul turiştilor scade în fiecare an.
Din cele cinci muzee principale din municipiu, două sunt închise, unul se degradează pe zi ce trece, iar unul este revendicat de vechii proprietari. Cluj-Napoca va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, însă riscă să se prezinte ca un oraş fără muzee bine puse la punct.