Situația Muzeului de Artă din Cluj-Napoca i-a dat bătăi de cap ministrului Culturii Raluca Turcan. Aflată într-o vizită oficială la Cluj, Turcan nu a reușit să ofere soluții pentru salvarea Palatului Bánffy, ale cărui spații fac obiectul unui proces defintiv în instanță.
Fundația Doina Cornea a lansat o petiție prin care solicită autorăților centrale și locale să intervină prin mecanisme legale pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
Muzeul de Artă a fost somat să predea moștenitorilor două treimi din Palatul Bánffy din centrul Clujului, în următoarele două săptămâni.
Consiliul Județean Cluj a încheiat o nouă etapă în procesul de redare a farmecului și strălucirii de odinioară a celui mai reprezentativ palat baroc din Transilvania, Palatul Bánffy, clădire emblematică ce găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Palatul Banffy, "perla" clădirilor din Cluj-Napoca, a fost finalizat în 1785, după 11 ani de lucrări, iar arhitectul care l-a conceput a primit salariul pe 100 de ani. Palatul a găzduit personalităţi ca împăratul Franz Josef şi împărăteasa Sisi, iar la baluri a concertat şi pianistul Franz Liszt.
O clădire istorică din centrul municipiului Cluj-Napoca, evaluată la 5 milioane de euro, a fost retrocedată în urma unei sentinţe a Curţii de Apel Cluj urmaşilor familiei Banffy, decizia fiind executorie, dar nu irevocabilă, şi urmând să fie atacată cu recurs la ICCJ de către actualul proprietar.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca că Muzeul de Artă urmează să fie evacuat, iar dacă noul proprietar va scoate clădirea la vânzare va pleda pentru exercitarea de către statul român a dreptului de preemţiune.