TIFF
Tudor Giurgiu, gânduri la final de TIFF. „Ipocrizia, un viciu la modă. Prea mulți actori, prea multe aparențe”
Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a vorbit despre punctele forte, dar și despre aspectele mai puțin plăcute din festival.
Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și actorul Geoffrey Rush la Muzeul de Artă. Foto: Facebook Tudor Giurgiu
Tudor Giurgiu spune că Geoffrey Rush „a fost vedeta de necontestat a festivalului”, l-a descris pe Oliver Stone ca fiind „tăios și dificil”, a vorbit despre filmele neapărat de văzut și a scos la iveală „măștile” unor actori și ipocrizia breslei.
„Am revăzut (după vreo 30 de ani) «Le mépris / Disprețul», filmul lui Godard din 1963. Mi s-a părut fabulos, magic, lecție de cinema. Muzica lui Delerue infernală, dar perfectă pe film. Secvența de început ar trebuit predată la scoala de operatorie de la UNATC, pentru a le arăta că se poate ilumina/filma și așa, «imperfect», sfidând cutumele meseriei. Probabil, cel mai bun film văzut de mine la TIFF. Ne-a plouat ca în niciun an. Bravo colegilor de la Programming, Tehnic și toți cei implicați în găsirea de soluții pentru a muta proiecțiile din aer liber în indoor. Au avut un an complicat”, a scris Giurgiu pe Facebook.
Giurgiu spune că filmul „Carbon” de Ion Borș a fost primul film din program cu ambele proiecții sold out.
„A câstigat Premiul Publicului si din 7 iulie va fi distribuit în toată țara. E dinamită filmul ăsta! A fost hit în Republica Moldova și, sunt convins, va face mulți spectatori și la noi! Au fost 8 filme românești în premieră mondială la TIFF. E un semn că devine tot mai important să îți arăți filmul acasă, în fața spectatorilor tăi și că premiera internațională poate urma după. Bravo celor care și-au dorit asta, mulțumesc în primul rând Cristi Puiu si Alexandru Solomon”, a mai spus președintele TIFF.
„Geoffrey Rush, mereu ghiduș, bucurându-i pe toți”
Despre Geoffrey Rush, Tudor Giurgiu spune că „a fost vedeta de necontestat a festivalului - mereu ghiduș, disponibil, bucurându-i pe toți cei cu care s-a întâlnit”.
„Am povestit mult cu el despre teatru, trecând prin Gogol, Dodin, Ionesco, Andrei Șerban, am vorbit despre filmele australiene, despre cum e să începi cu adevărat o carieră internatională în film la 45 de ani. Două fete de 18-20 de ani l-au văzut pe trotuarul din fata Muzeului de Artă si i-au cerut să facă o poză împreună, convinse fiind că el e Regele Angliei”, a continuat Giurgiu.
„Seara cu «Casablanca» difuzată pe ecran mare în Piața Unirii a fost alt moment de neuitat din istoria festivalului. Am nimerit acolo fix când Bogart si Bergman stăteau în dreptul pianului de unde mai apoi se auzea «As Time Goes By». Mă bucur că Vlad Petri a luat 2 premii cu documentarul lui «Între revoluții», l-am văzut la Berlin, e admirabil. Sper să circule cât de mult în cinematografe și să aibă spectatorii pe care îi merită”, a mai spus acesta.
Oliver Stone, „provocator, tăios, dificil”
Oliver Stone a fost asa cum mi-l imaginam. Provocator, tăios, dificil. Chestionează orice «adevăr» servit ca atare de mass-media. Documentarul lui, «Nuclear Now», ar trebui văzut, explică pe înțelesul tuturor de ce nu ar trebui să avem rezerve față de folosirea energiei nucleare și de ce poate fi o soluție pe termen lung în chestiunea schimbărilor climatice. Îmi pare rău că nu am ajuns să povestim despre «The Doors», un film care m-a intrigat în ‘91 atunci când a apărut”, mai spune Tudor Giurgiu.
„Ipocrizia, un viciu la modă”
„Unitatea nu a fost neapărat o caracteristică a breslei noastre, ba dimpotrivă aș zice. Cu toate că, în momente grele, ne-am mai «legat». Ce e enervant însă e ipocrizia. Pe scară largă. Parcă e un viciu la modă, vorba lui Molière. Prea mulți «actori» sau «măști», prea multe aparențe. Sper ca cei tineri să renunțe la fandoseli și să fie mai sinceri și adevărați”, și-a încheiat Tudor Giurgiu gândurile despre ediția din 2023 a TIFF.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: