TIFF

Caravana TIFF Unlimited pleacă prin țară. Primele filme ajung la Breb, Târgu Lăpuş, Zabola şi Mediaş.

Începe Caravana TIFF Unlimited. Vor fi proiectate cele mai de succes producții ale anului, dar programul include și filme românești în premieră.

Caravana TIFF Unlimited pleacă prin țară: filmele ajung la Mediaș, Satu Mare, Timișoara sau Brașov. | Foto: Festivalul Internaţional de Film Transilvania Caravana TIFF Unlimited pleacă prin țară: filmele ajung la Mediaș, Satu Mare, Timișoara sau Brașov. | Foto: Festivalul Internaţional de Film Transilvania

 

 


În perioada iulie – octombrie, Caravana TIFF Unlimited, un proiect al celui mai important eveniment cinematografic din țară – Transilvania International Film Festival – va aduce seri de film în aer liber și evenimente speciale în mai multe localități din România, multe dintre ele fără cinematografe funcționale. 

 


Primele localități în care se oprește Caravana TIFF Unlimited sunt Breb (13 – 14 iulie), Târgu Lăpuș (19 – 20 iulie), Zabola (23 – 24 iulie) și Mediaș (26 – 28 iulie).

Caravana TIFF Unlimited va mai avea opriri în Alexandria, în cadrul Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS - ediția 19 (Cinemateca Târzie), la Satu Mare (9 – 11 august), la Timișoara (16 – 18 august și 6 – 8 septembrie) și la Brașov (4 – 6 octombrie).


Cele mai de succes producţii ale anului şi filme româneşti

Ultima parte a trilogiei fenomen regizate de Stere Gulea, Moromeții 3, duce mai departe povestea personajelor lui Marin Preda, concentrându-se pe destinul lui Niculae (interpretat de Alex Călin) în turbulenții ani ’50. Din distribuție mai fac parte Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte sau Iulian Postelnicu. Spectatorii Caravanei TIFF Unlimited vor avea ocazia să urmărească Moromeții 3 în avanpremieră, filmul fiind programat să intre în cinematografe în luna noiembrie. 

Pe lista de filme românești se află și documentarul despre Ilie Năstase - Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), road movie-ul adolescentin Horia (r. Ana Maria Comănescu), sau titluri precum Băieții buni ajung în rai (r. Radu Potcoavă), Libertate (r. Tudor Giurgiu) și comedia Klaus și Barroso cu Cosmin Nedelcu Micutzu și Adrian Nicolae.


Spectatorii vor avea ocazia să urmărească și producții internaționale: Dogman, cel mai recent film semnat de legendarul Luc Besson, super comedia spaniolă Fericiții câștigători (r. Maxime Govare, Romain Choay), thrillerul danez Sub Supraveghere (r. Gustav Moller) sau Bestia (r. Bertrand Bonello), cel mai recent film în care joacă Léa Seydoux. Pe listă mai sunt filme precum Foștii soți (r. Noah Pritzker) sau comedia culinară Așteptându-l pe Dali (r. David Pujol). 

Programul pentru primele localități în care se oprește Caravana TIFF Unlimited

Vor fi proiectate cele mai de succes producții ale anului, dar programul include și filme românești în premieră.


Breb
Casa din Vale
Intrare liberă
Sâmbătă, 13 iulie
21:30 – NASTY (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, 2024) | România, 103’
1972. 
Ilie Năstase câștigă primul său US Open și ajunge în finală la Cupa Davis și Wimbledon, intrând astfel în istoria tenisului. Nasty explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric, Mr. Nice'n'Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii ’70, devenind primul său rockstar autentic.
Duminică, 14 iulie
21:30 – Horia (r. Ana Maria Comănescu, 2024) | România, 108’
Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, este îndrăgostit de o fată care locuiește în cealaltă parte a țării. După o ceartă cu tatăl lui, Horia face un gest impulsiv și pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, iar cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună și să depășească o serie de obstacole.

Târgu Lăpuş
Stadionul Târgu Lăpuş
Intrare liberă
19 - 20 iulie - detalii în curând

Zabola
Zabola Estate
Biletele se vând la locație. Prețuri: 30 lei (adulți) și 25 lei (elevi)
Marţi, 23 iulie
21:00 - Fără aer (Elfogy a levegő, r. Moldovai Katalin, 2024) | Ungaria, 105’
Într-un orăşel maghiar, Ana este o profesoară de literatură iubită de elevi pentru metodele ei de predare inventive şi incitante. Pentru ca elevii să înţeleagă mai bine peozia lui Arthur Rimbaud, Ana le dă ca temă să vadă Total Eclipse, filmul regizoarei Agnieszka Holland despre relaţia lui Rimbaud cu Paul Verlaine. Doar că un tată conservator îşi surprinde fiul în timp ce se uită la film şi o reclamă pe Ana la directoarea şcolii. Nu trece mult şi profesoara este acuzată de încălcarea normelor profesionale şi diseminare a propagandei homosexuale.
Miercuri, 24 iulie
21:00 - Totul despre familia Lefkovics (r. Lefkovicsék Gyászolnak, r. Ádám Breier, 2024) | Ungaria, 85’
Tamás Lefkovics, antrenorul de box încăpățânat, dar cu inimă mare, are o relație atât de proastă cu fiul său Iván, încât nu-și mai vorbesc de ani de zile. Iván a fugit în Israel pentru a scăpa de conflictul cu tatăl său și, ca evreu ortodox, și-a întemeiat o familie acolo, păstrând legătura doar cu mama sa din Budapesta. După moartea neașteptată a mamei sale, Iván se întoarce acasă împreună cu fiul său în vârstă de șase ani pentru a ține o săptămână de doliu, sau shiva, în casa părinților săi, în conformitate cu tradiția evreiască. Prin intermediul celor doi bărbați două lumi se confruntă între ele, miza fiind reunificarea familiei.

Mediaş
26 – 28 iulie – detalii în curând

Programul complet al Caravanei TIFF Unlimited va fi comunicat pe pagina de Facebook dedicată proiectului și pe site-ul oficial al TIFF. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O săptămână de la TIFF.23. Tudor Giurgiu, directorul festivalului: „Un TIFF mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”

Cifrele TIFF.23. 125.000 de cinefili au fost prezenți la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter