Timp Liber
Spectacolul Perseidelor pe cer. Când are loc ploaia de meteoriți și de unde o putem vedea?
Fenomenul astronomic caracteristic lunii august este curentul de meteori Perseide. Vezi când putem vedea pe cer ploaia de meteoriți.
Fenomenul astronomic caracteristic lunii august este curentul de meteori Perseide/ Foto: pixabay.com
Fenomenul astronomic caracteristic lunii august este curentul de meteori Perseide. Deşi activitatea sa începe la 17 iulie, terminându-se la 26 august, cel mai important moment este cel al fazei maxime a curentului, care în 2022 este atins în noaptea dintre 12 spre 13 august.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cu o noapte înainte, în data de 11 august, vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august.
Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Anul acesta Luna se va afla în faza de Lună Plină, va fi strălucitoare și se va vedea toată noaptea. Va rămâne pe cer toată noaptea și va dăuna foarte mult observațiilor. Chiar și din locurile cu cer bun, din cauza Lunii se vor vedea foarte puține Perseide.
Perseidele sunt o ploaie de meteori, iar numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.
Ploaia de meteoriți se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 100 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea un meteor pe minut.
Pentru a vedea mai bine Perseidele, astronomii recomandă găsirea locurilor cu cer curat și fără lumini.
„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, adaugă reprezentanţii Observatorului Astronomic.
În concluzie, cei care doresc să aibă parte de o experiență de neuitat, pot să meargă la marginea Clujului, pe dealul Feleacului de exemplu, și să urmărească ploaia de meteori.
CITEȘTE ȘI: