Timp Liber
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm noaptea. De la kilograme în plus la oboseală
Studiile au demonstrat că dacă mâncăm la ore târzii, caloriile tind să se depună mai repede. Află mai jos ce recomandă specialiștii.
Studiile au demonstrat că dacă mâncăm la ore târzii, caloriile tind să se depună mai repede. Află mai jos ce recomandă specialiștii/ Foto: pixabay.com
Există mitul că mâncatul noaptea dăunează. În principiu nu mâncatul propriu-zis dăuneaza, ci ceea ce facem după masă dăunează.
Există mai multe motive pentru care mâncatul la ore târzii dăunează sănătății. Pe lângă faptul că ne vom trezi cu câteva kilograme în plus, vom avea parte de oboseală chiar dacă am dormit 8 ore pe zi.
De ce nu este indicat să mâncăm noaptea târziu?
Potrivit csid.ro, între orele 23 și 3 dimineața, canalele vezicii biliare și cel al ficatului ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curăța sângele și de a ne asigura în felul acesta un somn odihnitor. Când mâncăm la ore târzii energia lor nu mai este centralizată asupra purificării organismului, consecințele fiind indigestia, insomnia și senzația de oboseală dimineața.
De asemenea, în mod cert ne vom îngrășa în urma gustărilor de seară ne culcăm. Dacă mergem la culcare imediat după ce mâncăm trebuie să fim siguri că ne vom îngrășa pentru că majoritatea caloriilor se vor depune.
CITEȘTE ȘI:
Alimentul care previne boala Alzheimer. Protejează sistemul cardiovascular și mărește speranța de viață
Planta ce vindecă inima, cu multe beneficii pentru organism. Previne cancerul și te ajută să slăbești
Un studiu recent, publicat în revista Cell Metabolism și citat de science.hotnews.ro, susține însă că a descifrat tot mecanismul care leagă acest obicei nociv de creșterea în greutate. Pentru asta, semnatarii studiului au testat 16 voluntari, toți supraponderali, și au înregistrat valorile metabolice ale acestora în funcție de programul alimentar, de cel de somn și de activități fizice. A reieșit că, în cazul celor care au luat mese târzii, nivelul de leptină, un hormon care reglează apetitul unei persoane, a fost mai scăzut decât în mod normal. Asta se traduce printr-o senzație aproape continuă de foame. De asemenea, arderile interne au fost mai lente, iar adipogeneza, procesul prin care se formează celulele grase din organism, s-a accelerat.
Totodată, mâncatul în general și consumul de zahăr duc la creșterea nivelului insulinei pe termen scurt. Corpul nostru are nevoie de timp si efort pentru a aduce nivelul insulinei la cote normale. Dacă mâncăm noaptea și nu facem activate fizică, nivelul insulinei este mai ridicat când ne vom pune la culcare, ceea ce poate duce la instalarea diabetului.
Specialiștii recomandă evitarea mâncatului după ora 17:00.
CITEȘTE ȘI: