Timp Liber
Absolvent UAD Cluj: „Cel mai provocator pentru un tânăr artist în România este să nu moară de foame”
Robert Lorincz, un tânăr artist care a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, își trăiește acum visul, însă susține că cel mai provocator lucru pentru un tânăr artist în România „este să nu moară de foame”.
Robert Lorincz / Foto: Facebook - Evenimente Arta-Avramide
Robert Lorincz este unul dintre tinerii artişti din România care îşi trăiesc visul şi se consideră un privilegiat din acest motiv, având în vedere că mulţi dintre colegii săi de facultate au renunţat la a mai spera că pot face artă în România, scrie agerpres.ro.
El îi îndeamnă pe liceenii care vor să urmeze o carieră în domeniu să fie sinceri cu ei înşişi şi îi încurajează pe toţi cei care găsesc o plăcere în a crea să nu renunţe la „cel mai nobil impuls pe care-l au oamenii”.
Născut în anul 1995, în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, Robert Lorincz a absolvit Facultatea de Pictură a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Încă din timpul liceului a câştigat numeroase premii, cel mai important fiind obţinut în anul 2013, la Concursul naţional pentru tinere talente „Carmen Sylva”, categoria Pictură.
Desenul, o formă de escapism
El recunoaşte că desenează de la grădiniţă şi că mereu a găsit o plăcere în desen. „Pentru mine, a fost o formă de escapism, fiindcă am o relaţie intimă cu modul ăsta de expresie. Mi se pare un mijloc extrem de eficient prin care se manifestă gândirea. În şcoală, desenam ce îmi venea, imagini spontane”, a afirmat el.
A fost student la Facultatea de Pictură, dar creionul îi este mai aproape de suflet. Pictura, în acelaşi timp, este pentru el ca „mersul pe gheaţă”. Tânărul artist spune că inspiraţia e parcă un fenomen aleatoriu şi uneori absurd.
„Poate să mă inspire o scenă banală de pe stradă, o pasăre moartă sau un asfinţit, o reclamă pe un ecran mare, orice poate să mă inspire. Una dintre sursele majore de inspiraţie pentru mine este muzica. Atunci când ascult muzică, se nasc tot felul de imagini în mintea mea, asociate cu atmosfera dintr-o melodie, dintr-un album. Şi da, muzica e foarte importantă. Mai sunt cinematografia şi literatura. Astea trei ar fi pilonii de inspiraţie. Şi mai sunt, bineînţeles, imaginile astea haotice din realitatea cotidiană care te lovesc fără să ştii, fără să le poţi controla”, a menţionat Robert.
Cât de greu e să trăiești în România ca tânăr artist
În ciuda numeroaselor surse de inspiraţie, el recunoaşte că nu e deloc uşor să fii artist în România. „Cel mai provocator pentru un tânăr artist în România este să nu moară de foame”, spune el râzând.
În timp ce mulţi absolvenţi ai universităţilor de artă renunţă la pasiunea lor, din cauză că arta nu e o sursă stabilă de venit, Robert Lorincz simte că are succes.
„Dacă nu m-aş fi simţit apreciat, nu aş fi stat de vorbă cu dumneavoastră. Dar da, a fost şi faza aia când într-o crâşmă am desenat ceva pe o bucată de hârtie, am lăsat desenul acolo, iar a doua zi l-am găsit expus la bar. A fost flatant, a fost o experienţă foarte faină”, şi-a amintit el.
El mărturiseşte că nu are o relaţie foarte apropiată cu banii, aşa că nu răspunde când e întrebat care este cel mai scump tablou pe care l-a vândut.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: