Timp Liber

Clădire emblematică din centrul Clujului. Știai că aici funcționa Banca „Economul” în secolul XX?

Printre clădirile emblematice ale Clujului se numără și câteva instituții financiare. Chiar de la începutul secolului XX, pe strada Regele Ferdinand funcționa banca „Economul”.

Clădirea în care funcționa Banca Economul, pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca / Foto: Septimiu Moga Clădirea în care funcționa Banca Economul, pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca / Foto: Septimiu Moga

 

 


După ce v-am arătat într-un articol (aici) unde funcționa „Banca Iliescu”, pe Bulevardul Eroilor, acum vă arătăm o altă clădire emblematică a Clujului care a găzduit un institut financiar. 

 


Este vorba despre institutul Economul, care a funcționat încă de la începutul secolului XX pe strada Regele Ferdinand, potrivit lui Septimiu Moga, șef serviciu la BNR - Sucursala Regională Cluj și autor al cărții „Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”.

„În această clădire a funcționat încă din primii ani ai secolului XX institutul Economul. Între personalitățile legate de această bancă trebuie amintiți: Iuliu Coroianu, memorandist, Elie Dăianu, protopop greco-catolic al Clujului, Basil Bașiota, unul dintre puținii medici români din Cluj, Aurel Ciortea... dar peste toți se ridică personalitatea fulminantă a lui Amos Frâncu. Un ziarist l-a caractreizat astfel: «Era un orator cald, de o elocință cuceritoare, de o mare sensibilitate artistică, și mare maestru în elaborare de planuri și proiecte economice». Despre personalitatea lui cred că se pot scrie mii de pagini fără a epuiza subiectul.


Fotografia este una rară. Este cel din dreapta, în stânga este Gheorghe Tătărescu”, a scris Septimiu Moga.

În stânga este Gheorghe Tătărescu, în dreapta Amos Frâncu / Foto: Septimiu Moga 

Banca Economul era susținută în trecut de Biserica Greco-Catolică. Acum, în acel spațiu se află Serviciul Autorizări Comerț al Primăriei Cluj-Napoca.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”. Care au fost vulnerabilitățile și atuurile băncilor clujene?

Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter