Timp Liber
Expoziție despre viața și opera lui Miklós Bánffy, inaugurată la Castelul din Bonțida
Expoziția intitulată „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” a fost inaugurată duminică la Castelul din Bonțida, în prezența mai multor oficialități din țară și de la Budapesta.
Expoziție despre viața și opera lui Miklós Bánffy, inaugurată la Castelul din Bonțida. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanta
La sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea contelui Miklós Bánffy, Castelul din Bonțida găzduiește o expoziție dedicată vieții și operei scriitorului. La evenimentul de inaugurare care a avut loc duminică, 28 mai, au fost prezenți vicepremierul ungar Zsolt Semjén, Kelemen Hunor - președintele UDMR și vicepremierul României, dar și mai mulţi membri ai familiei Bánffy, respectiv Csilla Hegedüs, preşedintele Fundaţiei Transylvania Trust.
„O expoziție care prezintă viața și opera lui Miklós Bánffy a fost inaugurată în Castelul Bonchida, unde sărbătorim 150 de ani de la nașterea contelui, scriitorului și politicianului. Meritul uriaș al lui Miklós Bánffy stă în munca de organizare comunitară: când mulțimile au fugit în Ungaria din teritoriile legate de decizia Trianon, el s-a întors în Transilvania și a fost printre primii care au recunoscut că minoritatea maghiară din Transilvania are nevoie de instituții suplimentare pe lângă biserici pentru a-și păstra identitatea. Mulțumim moștenitorilor, Fundației Transylvania Trust și susținătorilor pentru că ne-au permis să-l redescoperim pe acest transilvănean care a conturat permanent soarta comunității sale cu geniul, perseverența și curajul său!”, a scris pe rețelele de socializare Kelemen Hunor.
Expoziția intitulată „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” reunește o serie de instalații interactive care prezintă cele mai importante momente din viața și activitatea contelui.
Vicepremierul Ungariei: „Posteritatea nu l-a tratat pe Bánffy Miklós aşa cum s-ar fi cuvenit”
Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a declarat, duminică, la vernisajul expoziţiei, că „posteritatea nu l-a tratat pe contele Bánffy Miklós aşa cum s-ar fi cuvenit, deşi în Transilvania despărţită de patria-mamă acesta reprezenta conştiinţa naţiunii, un fiu loial al ţării sale şi al bisericii”, scrie Hirado. Oficialul ungar a adăugat, totodată, că în zilele noastre, Bonţida dă dovadă de o serie de exemple pozitive în ceea ce priveşte lucrările de restaurare.
În discursul susţinut în cadrul evenimentului, vicepremierul ungar a amintit că această figură marcantă a culturii, artei şi politicii maghiare şi-au început călătoria de la Bonţida, unde s-a întors mai târziu pentru a avea grijă de moştenirea familială.
Potrivit oficialului ungar, Castelul Bánffy de la Bonţida, „Versailles-ul Transilvaniei”, a fost timp de secole casa strămoşească a familiei Bánffy, iar astăzi este considerat unul dintre cele mai semnificative monumente din Transilvania – nu numai datorită dimensiunii şi complexităţii sale arhitecturale şi sculpturale, ci şi pentru că este legată organic de istoria familiei Bánffy, „care, pe lângă serviciul politic şi nivelul său înalt de educaţie a fost cunoscută şi apreciată şi pentru patronajul din domeniul artelor”.
Zsolt Semjén a mai arătat că în decembrie 2018, Ungaria a sprijinit restaurarea structurii clădirii principale şi renovarea aripii romantice cu 400 de milioane de forinţi. Anul acesta, munca Fundației Transylvania Trust va fi susţinută cu un nou sprijin financiar, astfel încât ultima porţiune ruinată a clădirii, spaţiul trăsurilor să poată beneficia de lucrări de renovare şi să găzduiască apoi activităţi educaţionale.
Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida
Fundația Transilvania Trust organizează din nou, în data de 1 iunie 2023 între orele 10.00 și 17.00, Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida. Programul include vizite ghidate în limbile română și maghiară, activități pentru copii și acces liber la expoziția interactivă „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy”.
Programul zilei:
10.00 – 17.00. Expoziții:
- Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 persoane concomitent)
- Experience Room – turnul corpului bucătăriei (max. 5 persoane concomitent)
11.00 – 14.00. Activități pentru copii: decorare de turtă dulce, jocuri de societate, pictură pe față – curte
12.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă
13.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte
14.00 Demonstrație de meșteșuguri tradiționale – curtea de onoare
15.00 Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la poartă
16.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: