Timp Liber
„Evadare” din aglomerația urbană. Trasee ușoare, de weekend, la doi pași de Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, un oraș plin de viață și cultură, oferă și oportunități uimitoare pentru iubitorii de natură și aventură. Acest weekend se anunță unul călduros, fiind perfect pentru o „evadare” în natură.
Piatra lui Lucaci/ Foto: Anne Dreghiciu - Facebook
Cluj-Napoca, un oraș vibrant din inima Transilvaniei, nu este doar renumit pentru cultura și istoria sa bogată, ci și pentru frumusețea peisajelor naturale care îl înconjoară. Înconjurat de munți și păduri, Clujul oferă o varietate de trasee de drumeții care încântă iubitorii de natură și aventură.
În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai spectaculoase și captivante trasee de drumeții din Cluj, care te vor purta prin peisaje pitorești și îți vor oferi experiențe memorabile în mijlocul naturii.
Traseul Izvorul Sfântul Ioan – Vârful Peana
Primul traseu propus este unul cu o dificultate redusă, cu o durată cuprinsă între două și patru ore, foarte aproape de municipiul Cluj-Napoca. Marcat cu simbolul cruce roșie, acesta leagă Izvorul Sfântul Ioan de Vârful Peana, cel mai înalt punct al masivului Feleacu.
Pe tot parcursul drumeției, te vei putea bucura de peisaje pitorești și de frumusețea naturii. Punctul de belvedere oferă o priveliște deosebită asupra Pădurii Făget, așadar îți recomandăm cu mare căldură să te pornești în căutarea Vârfului Peana, atunci când vrei să lași deoparte grijile cotidiene și să te bucuri de aer liber. Tot traseul durează aproximativ două ore jumătate.
Traseul spre Piatra lui Lucaci
Există mai multe trasee prin care poți ajunge la Piatra lui Lucaci, dar cel mai frumos, pentru urcare cel puțin, este cel marcat cu Punctul Roșu, traseul 19, și Banda Albastră, traseul 20. Astfel, traseul Banda Albastră ne duce de la coada lacului Tanița până la Baraj, sub Piatra lui Lucaci, iar traseul Punctul Roșu ne conduce până la locul de belvedere dorit.
Acesta este unul destul de lung, de aproximativ 2 ore și jumătate până la formațiunea stâncoasă, dar odată ajunși la destinație, ne dăm seama că efortul s-a meritat din plin!
Astfel, pe parcursul traseului veți trece pe lângă baza Salvamont, un șir de case de vacanță în urcare ușoară, după care urmează o plimbare pe lângă malul lacului, la un moment dat o traversare peste vale, după care în continuare o plimbare în urcare până vedeți săgețile roșii care vă arată să urcați pe un drum destul de abrupt. De aici mai aveți foarte puțin până la Piatra lui Lucaci, dar pare a fi și cea mai dificilă parte.
Cheile Borzești
O astfel de destinație se află la doi pași de Cluj-Napoca, la circa 5 km de Cheile Turzii. Pentru a ajunge la Cheile Borzești trebuie să mergem pe drumul național DN75 care face legătura între Turda și Câmpeni. Intrăm pe Valea Arieșului, iar la aproximativ 5 km de comuna Moldovenești ajungem la Cabana Buru. În apropierea cabanei există o parcare unde se pot lăsa mașinile.
Cabana se află la aproximativ 300 de metri de intrarea pe traseul marcat al cheilor. Cheile sunt împărțite în două, prima parte fiind cea a Cascadelor Inferioare, iar a doua zonă este cea a Cascadelor Superioare.
Traseul este împărțit în două sectoare de vizitare, Cascadele Inferioare, marcate cu punct roșu și Cascadele Superioare, traseu marcat parțial cu triunghi roșu, apoi este nemarcat pe lângă albia pârâului. Cascadele Superioare sunt o parte de traseu cu mulți bolovani, stânci și copaci căzuți și o serie de obstacole care înfrumusețează albia pârâului și creează cadrul ideal pentru căderile de apă.
Porțiunea numită Cascadele Inferioare are un grad mai de dificultate decât traseul Cascadelor Superioare, însă cu atenție poată fi parcursă fără mari probleme. Cascadele Inferioare pot fi traversate prin albie doar de persoanele care sunt echipate cu echipament adecvat, cei fără echipament pot merge pe deasupra lor fără nicio problemă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: