Timp Liber

Ora de iarnă 2023. În acest weekend dăm ceasurile cu o oră înapoi. Cum ne poate afecta organismul?

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, vom dormi cu o oră în plus. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă organismul?

În acest weekend trecem la ora de iarnă/ FOTO: pixabay.com În acest weekend trecem la ora de iarnă/ FOTO: pixabay.com

 

 


Trecerea la ora de iarnă în anul 2023 se face în ultimul weekend in octombrie, în noaptea de 28 spre 29 octombrie, iar noi vom dormi mai mult.

 


Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din luna octombrie.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00.


Ora de iarnă 2023. Cum ne afectează organismul?

Ora de iarnă 2023. Trecerea la ora de iarnă poate cauza anxietate, tulburări de concentrare, irascibilitate, astenie sau modificări ale apetitului. Pentru a ne adapta la această schimbare, medicii consideră că avem nevoie de o săptămână sau chiar două în unele cazuri.

Totodată, nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce o modificare a rutinei. 


Pe lângă cazurile exemplificate mai sus, unele persoane se pot confrunta cu instabilitate emoțională, probleme de concentrare, risc cardiac crescut, risc crescut de atac de cord, sănătate mintală afectată și dereglări hormonale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ceasul în România?

Ultimele Stiri
abonare newsletter