Timp Liber
INTERVIU. Postul Crăciunului, o probă a credinței. Timp de 40 de zile, creștinii „îşi curăţă sufletele şi trupurile”
Începând din data de 14 noiembrie am intrat în Postul Crăciunului, primul post din anul bisericesc și ultimul din cel civil. Ce este important de reținut este că acest post nu se referă doar la mâncare, ci este și o perioadă de curățare sufletească.
Familie reunită de Crăciun/ Foto: depositphotos.com
Pe 14 noiembrie a început Postul Crăciunului și durează până pe data de 24 decembrie, atunci când gospodinele se pregătesc cu bucate cea mai importantă zi din an.
Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile şi se numără printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox. În cele 40 de zile din Postul Crăciunului, credincioşii se abţin de la a consuma alimente de origine animală şi se adâncesc în rugăciune.
Despre semnificația acestei importante perioade și cum trebuie să ne comportăm în perioada postului, reporterii monitorulcj.ro au vorbit Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Când se taie porcul de Crăciun? De ce trebuie să respecți neaparat tradiția populară
„Postul Crăciunului în primul rând ar trebui să fie o sărbătoare, o bucurie pentru fiecare deoarece credinciosul are ocazia să-și reașeze ființa punând sufletul deasupra trupului, să-și asume acest exercițiu de credință care să-l întărească sufletește și mai ales să simtă că făcând această călătorie să se apropie și mai mult de sărbătoarea Nașterii Domnului și de această frumoasă întâlnire între Dumnezeu și umanitate care se petrece într-o intimitate sufletească a fiecărui creștin”, a declarat Bogdan Ivanov.
Postul Crăciunului, o probă a credinței
Potrivit lui Bogdan Ivanov, Postul Crăciunului este o probă a credinței.
„Postul este o măsură și o probă a credinței. Așa cum în viața noastră obișnuită avem nevoie de momente în care să ne arătăm capacitățile și puterea, așa și în viața spirituală avem nevoie de post deoarece credința trebuie să fie întărită și postul este o astfel de perioadă în care credința se întărește.
Postim mai ales pentru că avem nevoie de Dumnezeu mai aproape de noi. În post nu ne lipsește neapărat ceva, adică mâncarea mai bogată în calorii, ci ne lipsește cineva, și anume Dumnezeu”, a adăugat Bogdan Ivanov.
Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc. Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii.
În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), precum şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă, când se dezleagă la peşte, untdelemn şi vin, de asemenea şi la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea. Între sfinţii ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la peşte, în cursul săptămânii, se află: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie) şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie). În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până după-amiază, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon. În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.
„Ținuta pe care noi creștinii trebuie să ne-o pregătim în postul acesta este ținuta interioară, curățenia sufletească. Postirea nu trebuie să fie ceva ostentativ, trebuie să vină natural, ca un sentiment că atunci când postești faci o jertfă personală deoarece te reții de la foarte multe lucruri care îți fac plăcere. Postul să aibă și o intimitate a lui, atunci când postești să nu te arăți trist, dimpotrivă, te speli pe față și îți păstrezi această realitate în inima ta.
Postul trebuie să fie o deschidere și către semeni. Să ne bucurăm cu cei care postesc și să nu-i judecăm pe cei care nu o fac”, a transmis Bogdan Ivanov.
Și copiii din adolescență pot să postească.
Care sunt rânduielile liturgice din Postul Crăciunului?
„Spre deosebire de Postul Paștelui unde avem altă configurație liturgică, Postul Crăciunului nu are nimic deosebit. Ce este deosebit este momentul din 21 noiembrie, momentul în care se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului când prin cântările de la biserică suntem anunțați că Hristos urmează să se nască. Aspectul liturgic este unul obișnuit, sunt cele curente din tot timpul anului, excepție fiind cel de la finalul acestui post și anume Ajunul Crăciunului și în care se săvârșește liturghia Sfântului Vasile cel Mare”, a declarat Bogdan Ivanov.
Ce se întâmplă cu cei care nu pot să postească?
Părintele Bogdan Ivanov a venit și cu o serie de recomandări pentru persoanele care nu pot să postească din anumite probleme de sănătate.
„Postul este recomandat, nu impus, el trebuie asumat liber. Cei care nu pot să postească alimentar din motive de sănătate, fie sunt învârstă, fie sunt în diferite situații mai delicate să primeze postul sufletesc mai intens”, a adăugat Ivanov.
Cum trebuie să fim de Crăciun din punct de vedere spiritual?
„Trebuie să fim într-o stare interioară bine așezată, să nu fim în pragul unor alergări care să ne facă să fim incapabili să simțim sărbătoarea Crăciunului. Hristos se naște în sufletul fiecărui om.
Crăciunul să nu fie o alergătură după cadouri, această sărbătoare trebuie să ne facă mult mai solidari unul cu celălalt, să ne îndemne mai mult sufletește să oferim bucurii celorlalți și să ne gândim că de multe ori avem semeni care nu se pot bucura de un Crăciun liniștit sau așezat așa cum avem noi. Consider că o faptă bună pe care ți-o poți face cu discreția pe care o cere și Iisus Hristos este cea mai mare bucurie pe care ți-o oferi”, a încheiat Bogdan Ivanov.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: