Timp Liber

Trecerea la ora de vară. Când a fost introdusă pentru prima dată?

România va trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ceea ce înseamnă că vom muta ceasurile înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.

Trecerea la ora de vară. Când a fost introdusă pentru prima dată?  Sursă foto: depositphotos.com Trecerea la ora de vară. Când a fost introdusă pentru prima dată? Sursă foto: depositphotos.com

 

 


România va trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ceea ce înseamnă că vom muta ceasurile înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932, iar până în 1939 a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale), notează astro-urseanu.ro.


Totodată, între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, iar în 1997, prin Ordonanța nr. 20, la art. 1 se precizează că „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”. 

 Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.


Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial 

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat să adauge câte 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile din septembrie. 


Cu toate acestea, ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), potrivit timeanddate.com. 

CITEȘTE ȘI: 


Cum ne afectează psihic trecerea la ora de vară? Psiholog: „Poate crește riscul de infarct și de accidente rutiere”

Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

În 1918, Statele Unite au introdus ora de vară pe 31 martie. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.


Uniunea Europeană a vrut să renunțe la ora de vară 

Pe 26 mai 2019, Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021, însă procesul a fost oprit de pandemia de COVID-19 și de Brexit. 

Mai mult, eliminarea orei de vară a fost blocată practic din momentul în care Consiliul European a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. 

La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama statelor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună, potrivit politico.eu

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cum ne afectează psihic trecerea la ora de vară? Psiholog: „Poate crește riscul de infarct și de accidente rutiere”

abonare newsletter