Timp Liber
În 1973, Cluj-Napoca era platoul de filmare pentru „Pistruiatul”. Locațiile din oraş în care s-a filmat serialul. FOTO
Pistruiatul a fost primul serial color care s-a produs în România, iar mare parte din secvențele filmate în exterior au fost realizate în Cluj-Napoca.
Pistruiatul, strada Emmanuel de Martonne/ Foto: András Vajda - Facebook/Amintiri din Vechiul Cluj
Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa pe măsură ce devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste.
Regizat de Francisc Munteanu, din distribuție au făcut parte Sergiu Nicolaescu în rolul ilegalistului Andrei, Réka Nagy în rolul principal feminin al profesoarei de istorie și Costel Băloiu în rolul de debut Pistruiatul. De asemenea, din distribuţie au mai făcut parte şi actorii Peter Paulhoffer, Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu, Vistrian Roman sau Zephi Alșec.
Ce se întâmpla în Pistruiatul?
Într-un mic orășel de provincie (Arad), membrii mișcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua eliberării. Pistruiatul, un băiat de 13 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarășul său Andrei. Ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său și, de cele mai multe ori, de câinele Calu, puștiul face față cu dezinvoltură și curaj oricărei provocări. Într-un târziu, Pistruiatul află care a fost rezultatul acelor "misiuni" date de Andrei, sprijinirea mișcărilor comuniste.
Pistruiatul a avut zece episoade: Evadarea, Întâlnirea, Vioara, Depoul, Geamantanul, Omul de legătură, Fluturașii, Informatorul, Dolma și Eliberarea.
Pistruiatul, filmat la Cluj-Napoca
Pentru filmările exterioare au fost alese două oraşe, Cluj-Napoca şi Oradea. În centrul Clujului s-a filmat în zona Bibliotecii Universitare, strada Napoca, Iuliu Maniu, Bolyai, pe Cetăţuie, zona Cipariu, cardinal Iuliu Hossu, precum şi în zona Cimitirului Hajongard şi Parcul Central. De asemenea, s-a filmat şi pe Podul Zburător din Cluj-Napoca.
Costel Băloiu, rolul principal din serialul Pistruiatul
Costel Băloiu a fost în rolul principal din serialul Pistruiatul și din filmul Roșcovanul. El a mai apărut filmele Nemuritorii, Pentru patrie, Melodii, melodii, Noi, cei din linia întâi și Garda personală. Costel Băloiu s-a născut pe 17 mai 1959, iar la 14 ani a cunoscut succesul cu filmul „Pistruiatul“.Costel Băloiu a fost urmărit toată viaţa de rolul din „Pistruiatul“ şi a mai participat la castinguri, dar pe unele a fost nevoit să le refuze, astfel că a devenit şofer profesionist.
„Câteodată sunt furios pe Pistruiatul: că n-a făcut mai mult, că n-a fost ambiţios, că n-a fost mai «obraznic». Câteodată sunt furios pe mine, pentru că am crezut prea mult în oameni", mărturisea, în urmă cu mai mulți ani, Costel Băloiu, potrivit Adevărul.ro.
Urmărit toată viaţa de „Pistruiatul”
Costel Băloiu a declarat că de-a lungul anilor, nu a fost niciodată confortabil atunci când era întrebat de cariera actoricească.
„«Pistruiatul» m-a urmărit toată viaţa. Şi în sensul bun, şi în sensul rău. Pe unde m-am dus să lucrez, am vrut să fiu Costel Băloiu, un om normal. Însă unii m-au privit ca pe o vedetă, ca pe un arogant. Dar au fost şi situaţii în care acest rol m-a ajutat. M-am gândit de multe ori care ar fi fost povestea mea de viaţă, ce prieteni aş fi avut, de multe ori mă întreb dacă persoana de lângă mine vorbeşte cu omul Băloiu sau se gândeşte că se află lângă «Pistruiatul». Când o să dau colţu' nu o să spună nimeni: «A murit Costel Băloiu». O să zică: «A murit Pistruiatul»“, susţinea Băloiu, care decenii la rând şi-a câştigat pâinea ca taximetrist sau şofer de TIR.
156 de zile de filmare
În vara anului 1973, Oradea și Cluj au devenit platouri de filmare pentru „Pistruiatul“, serialul regizat de Francisc Munteanu, avându-i pe Costel Băloiu şi Sergiu Nicolaescu în rolurile principale. Cele două oraşe au fost alese în primul rând datorită străzilor care încă păstrau parfumul epocii interbelice. Fillmările interioare au fost realizate în Buftea.
Costel Băloiu era, în urmă cu 50 de ani, elev al Şcolii nr. 200 din Bucureşti. El a fost ales din peste 500 de copii, cu vârste între 10 și 15 ani, care s-au prezentat la audiții. „În film el are rolul maraton al serialului. 156 de zile de filmare. Nici unul dintre actorii români n-a avut vreodată un rol atât de lung”, povestea Francisc Munteanu în numărul din mai 1973 al revistei „Cinema”.
Clujul în filmele vechi românești
În grupul de Facebook intitulat „Amintiri din Vechiul Cluj” a fost publicat un colaj de videoclipuri care fac parte din filme vechi românești.
Acele filme au fost filmate în Cluj-Napoca, în urmă cu 100 de ani, potrivit materialului video, pe când orașul de pe Someș era văzut ca un „Hollywood al Transilvaniei”.
Videoclipul a stârnit multiple reacții în rândul clujenilor, care l-au redistribuit de peste 250 de ori și care au depănat amintiri în secțiunea de comentarii.
Unii dintre ei au observat actori cunoscuți din videoclipurile respective: „Vedem și actori precum Puiu Călinescu, Grigore Vasiliu Birlic; Ba auzim și vocea lui Stefan Mihailescu-Brăila, (în grădina de la Cazino)”, sau chiar locuri din oraș care s-au schimbat de-a lungul timpului:
- „Am zărit și magazinul de jucării de pe fosta 6 Martie”, spune o clujeancă
- „La 0:30, secvența filmată la Clinici, în plan depărtat, dincolo de pasaj, se vede placa comemorativă masivă care era fixată în capul treptelor care duc spre terasa a I-a”, zice alt clujean.
La finalul videoclipului, autorul spune că s-au folosit scene din filmele Escortata, Mingea, Gaudeamus Igitur, Corigenta Domnului Profesor, Pistruiatul.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: