Timp Liber

O nouă expoziție permanentă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Ilustrează aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane.

Expoziţia permanentă „Lapidariul roman” de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca va fi deschisă pentru vizitare de duminică, 9 iunie.

Expoziţia permanentă „Lapidariul roman” de la MNIT | Foto: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca – comunicat de presă Expoziţia permanentă „Lapidariul roman” de la MNIT | Foto: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca – comunicat de presă

 

 


Începând de duminică, 9 iunie (a.c.), la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, va fi deschisă pentru vizitare expoziţia permanentă „Lapidariul roman”. 

 


„Această colecție remarcabilă, care cuprinde artefacte de valoare pentru istoria Transilvaniei antice, oferă o incursiune captivantă în viața și cultura Daciei romane. Vizitatorii vor putea explora monumente epigrafice și sculpturale, ilustrând diverse aspecte ale vieții cotidiene, sociale și religioase din această perioadă istorică. Lapidariul roman conține piese reprezentative pentru istoria Transilvaniei antice, ele provenind în marea lor majoritate de pe teritoriul intracarpatic al provinciei Dacia. Acest patrimoniu s-a constituit având la bază piese din vechile colecții ale Muzeului Ardelean, ale Muzeului de Antichități, cărora li s-au adăugat de-a lungul timpului multe altele descoperite în cursul săpăturilor arheologice, donate ori achiziţionate din diverse localităţi transilvane”, transmit reprezentanţii MNIT. 

„Monumentele ilustrează aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane”

Curatorul expoziţiei „Lapidariul roman”, Irina Nemeti, a declarat că monumentele expuse ilustrează toate aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane. 


„Monumentele expuse ilustrează prin text sau imagine toate aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane. Astfel, monumentele epigrafice şi sculpturale sunt surse importante pentru studiul structurilor etnice, sociale, economice, administrative, militare, dar şi pentru studiul vieţii religioase, domeniului funerar, manifestărilor artistice, chiar şi al vieţii cotidiene din fosta provincie a Imperiului Roman. Numeroase piese provin din arealul orașului actual Cluj-Napoca, oferind informații importante pentru reconstituirea istoriei locale. Printre acestea se numără și două altare votive care atestă rangul de „municipium” al orașului Napoca primit în timpul împăratului Hadrian (117-138 p.Chr.), respectiv rangul de „colonia” primit sub Marcus Aurelius (161-180 p.Chr.) sau Commodus (180-192 p.Chr.)”, a declarat Irina Nemeti, curatorul expoziției „Lapidariul roman”.

Rezultatele celor mai recente cercetări arheologice din Parcul Caragiale

Reprezentanţii MNIT au menţionat rezultatele celor mai recente cercetări arheologice din Cluj-Napoca, realizate de specialiștii muzeului în Parcul Caragiale.


„În acest context, trebuie menționate rezultatele celor mai recente cercetări arheologice din Cluj-Napoca, realizate de specialiștii MNIT în Parcul Caragiale. Aici a fost surprins, în cea mai bună stare de conservare, zidul nordic de incintă al orașului roman Napoca, suprapus ulterior de celelalte două ziduri de incintă ale Clujului. Trebuie subliniat că această descoperire contribuie substanțial la cunoașterea întinderii orașului roman, care acum are cunoscute trei dintre cele patru limite (cea de V – curtea Universității Tehnice, str. V. Fulicea, nr. 23; cea de S – str. Napoca, nr. 11-15, Teatrul Puck și cea de N, în poziția mai sus amintită). Descoperirile din Parcul Caragiale sunt în curs de cercetare, iar autoritățile locale au în plan punerea acestora în valoare, pentru publicul larg”, au explicat reprezentanţii MNIT. 

Expoziţia permanentă „Lapidariul roman” de la MNIT

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei au explicat ce vor putea vedea oamenii la expoziţie. 


„În ceea ce privește Lapidariul roman, precizăm că piesele care compun colecția sunt inscripții, reliefuri ori statui confecționate din marmură, calcar sau diverse varietăți de piatră. Din punctul de vedere al funcționalității lor ele se clasifică în câteva categorii: monumente funerare, monumente votive, monumente publice, fragmente arhitectonice. Copiile de ghips după monumente elenistice și romane, care decorează o parte a spațiului expozițional, nu au fost integrate niciodată în colecția lapidariului roman, fiind tratate ca suport grafic al expoziției. Acestea reprezintă bunuri culturale, fiind obiecte moderne care reproduc în scop didactic monumente antice celebre. Ele fac parte dintr-o colecție mai amplă care conține și replici după monumente egiptene și medievale. Reorganizarea spațiilor și amenajarea expoziției a început în luna aprilie (a.c.), iar fondurile au fost asigurate de la Ministerul Culturii, în valoare de 600.000 lei, și din veniturile proprii ale MNIT, 150.000 lei. Echipa MNIT care a coordonat expoziția „Lapidariul roman” este formată din: Irina Nemeti (curator), Eugenia Beu-Dachin (muzeograf), Sabin Grapini (restaurator), Diana Bindea și Luminița Săsăran (conservatori), Dana Gheorghe Șerban (artist grafic), Török Károly (designer), Dávid Petruț (traduceri), Cristina Țopan, Florin Runcan, Daniela Popa și Alexandru Runcan (echipa tehnico-administrativă)”, au explicat reprezentanţii MNIT. 

Colecția poate fi vizitată la sediul MNIT, de pe strada Constantin Daicoviciu, numărul 2, din Cluj-Napoca. 

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 - 18:00 (ultima intrare fiind la 17.30). Costul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar pentru elevi și studenți de 5 lei. 

„Vă așteptăm să descoperiți bogăția istorică și culturală a Clujului prin expozițiile noastre unice. Pe lângă „Lapidariul roman”, vă invităm să explorați „Istoriile Clujului”, „Zei și muritori în Egiptul Antic”, „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia”, „Lapidariul medieval și premodern”, „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” și „Muzeul Farmaciei”. Fiecare colecție vă va oferi o perspectivă inedită asupra diverselor perioade istorice și culturale, contribuind la o mai bună înțelegere a trecutului nostru comun”, a declarat Dr. Felix Marcu, manager MNIT. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Expoziție inedită la Cluj! Momente din pandemie, capturate în piese de LEGO - GALERIE FOTO

„Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei”. 100 de tablouri şi desene ale disidentei anticomuniste, expuse în premieră la Cluj. „Dezvăluim latura ei mai puţin cunoscută”

Ultimele Stiri
abonare newsletter