Timp Liber

Sânzienele sau Drăgaica, noaptea în care cerurile se deschid. Tradiții și obiceiuri.

La 24 iunie sunt marcate în calendarul popular Sânzienele sau Drăgaica, asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi prilejuite, în acelaşi timp, de solstiţiul de vară, ziua cea mai lungă a anului.

Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și obiceiuri|Foto: trinitas.tv Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și obiceiuri|Foto: trinitas.tv

 

 


Denumirea de „Sânziene” desemnează atât o plantă (lat. „Galium verum”), cât și niște ființe fantastice despre care se credea că ar fi femei frumoase care trăiesc pe câmpuri pline cu flori, dând leacuri tuturor florilor.

Sfântul Ioan de vară sau Sânzienele 

Cea de-a treia sărbătoare creștină care serbează nașterea unui personaj biblic (Sf. Ioan Botezătorul), „Sânzienele” reprezintă momentul de cotitură a verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat.


În unele localități, această sărbătoare se mai numea și „Drăgaica”, despre care se credea că este zâna florilor care dă leacuri florilor și buruienilor. „Drăgaica era ținută în mod deosebit pentru seceriș. În ziua de Drăgaică, era obiceiul ca fetele să se îmbrace cu hainele cele mai bune și să umble prin sate, pe la case, unde să joace”, potrivit Muzeului Etnografic al Transilvaniei.  

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Ziua de Sânziene era considerată și „Ziua Soarelui”, fiind ziua în care soarele se odihnește și joacă pe cer. Despre soare se credea că e un bărbat atât de frumos, că fața lui luminează pe toată lumea, iar datorită frumuseții lui, Dumnezeu îl ține pe cer. De asemenea, soarele era considerat sfânt: de sfânt ce este, nu te poți uita la fața lui, pentru că el luminează tot pământul, n-are pic de răutate și încălzește orice vietate fără deosebire. 


Ziua de Sânziene era considerată data la care trebuiau terminate toate muncile agricole legate de întreținerea culturilor prășitoare, deoarece de la această dată începea maturizarea lor. În marea majoritate a satelor românești, oamenii gospodari erau preocupați să termine de prășit sau de săpat cartofii și porumbul până la Sânziene, când se aruncă sapa în pod, semn că s-a încheiat săpatul cucuruzului. 

„Dacă cucul încetează să cânte cu mult înainte de Sânziene, e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă cucul cântă și după această zi, va fi foamete, războaie și alte nenorociri”, arată sursa citată. 


Se credea că ploaia din ziua de Sânziene aducea gălbeaza la oi. Din acest motiv, ciobanii țineau oile mai mult închise, pentru a nu mânca iarbă cu gălbează, dându-le iarbă verde cosită și neplouată. 

Noaptea în care cerurile se deschid

Conform credinţei populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mitice nocturne, apar în cete, de obicei în număr impar, cântă şi dansează pe câmpuri, această sărbătoare fiind a Soarelui, a poftei de viaţă, a dragostei şi a fertilităţii.

Denumirea sărbătorii provine, cel mai probabil, de la zeiţa silvestră Santa Diana, iar Sânzienelor li se mai spune Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele. În mitologia românească, sunt cunoscute şi sub alte denumiri, precum: Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului şi încă multe altele, în funcţie de regiune. Considerate a fi nişte femei frumoase, Sânzienele înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, apără semănăturile de grindină şi de vijelii. 


Ziua Universală a Iei

Din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, la iniţiativa grupului online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.

Cea de-a zecea ediţie a Zilei Universale a Iei, sărbătorită în 2023, a avut tema „Apreciere şi Recunoaştere”, fiind dedicată unui amplu proiect educaţional, cât şi tuturor celor care au contribuit încă de la început la succesul acestei mişcări culturale unice, potrivit paginii de facebook a comunităţii „La Blouse Roumaine”.

În 2024, tema Zilei Universale a Iei este „Un nou început - Give Credit”, comunitatea „La Blouse Roumaine” subliniind că „a sosit momentul să începem un nou capitol al mişcării pe care am iniţiat-o acum 12 ani, transmiţând lumii întregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală şi cum dorim să o protejăm şi să o transmitem mai departe generaţiilor următoare. Aşadar, invităm toate brandurile internaţionale de modă să participe pe 23 şi 24 iunie la Ziua Universală a Iei alături de noi, să vină în România, să ne respecte cultura şi dacă doresc să se inspire, să recunoască originile şi să implice creativ oamenii care, din generaţie în generaţie au creat, au îmbogăţit, au păstrat şi au transmis mai departe ia, cămaşa şi portul nostru tradiţional”, arată sursa citată. 

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în prezent, în peste 60 de ţări şi 130 de localităţi, cu peste 200 de evenimente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A doua zi de Rusalii. Lunea Sfântului Duh. Superstiții, tradiții și obiceiuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter