Timp Liber
Clujul de altădată: Cum arătau autobuzele care circulau prin Cluj-Napoca în anul 1941
Te-ai întrebat vreodată cum arăta Clujul pe vremea bunicilor? Este puțin dificil să-ți faci o imagine doar din povestirile acestora, însă din fericire, există câteva poze unice și rare care ne poartă în timp și ne ajută să trăim, măcar pentru câteva momente, în acele vremuri.
| Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
Fotografia, această „unealtă” care ține amintirile vii, indiferent de câte schimbări ar apărea, s-ar putea să fie cel mai de folos instrument creat vreodată pentru sufletul omului. Astăzi totul ni se pare atât de ușor, avem totul de-a gata și nimic nu ni se pare imposibil, însă nu a fost așa dintotdeauna.
Mai țineți minte poveștile bunicilor care începeau adesea cu „Pe vremea mea…”? Dacă da, v-ați gândit vreodată cu adevărat cum era pe vremea lor? Dacă totuși ați făcut-o, dar nu ați reușit să vă creați o imagine clară și limpede, venim noi în ajutorul vostru cu o fotografie extrem de frumoasă și de rară.
Cum arătau autobuzele care circulau prin Cluj-Napoca în 1941
Transportul în comun din zilele noastre este sustenabil, ușor de folosit și mai accesibil decât o mașină. Avem stații de autobuz bine stabilite, program de funcționare și chiar și o zi pe săptămână în care transportul în comun este gratuit. Autobuzele din Cluj-Napoca sunt mari, încăpătoare și permit accesul multor persoane, chiar dacă uneori ajungi să stai puțin înghesuit.
Totuși, asta se întâmplă în zilele noastră, însă pe vremea bunicilor noștri era diferit, iar asta ne demonstrează o fotografie realizată în 1941. Putem vedea cum în acea vreme, autobuzele circulau până și pe Bulevardul Eroilor din centrul municipiului Cluj-Napoca, un lucru destul de rar în zilele noastre.
Fotografia este realizată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Este colorată și de o foarte mare rezoluție, încă o raritate pentru acea perioadă.
Clujul sub dominația Ungariei și Italiei
La sfârșitul lunii august a anului 1940, ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop a impus României şi Ungariei Dictatul de la Viena, în schimbul garantării de către Germania şi Italia a noilor graniţe. Astfel, România a fost nevoită să cedeze Ungariei o suprafață de 43.492 km pătrați, reprezentând jumătate din teritoriul Transilvaniei, cu o populație de 2.667.000 locuitori. Actul a fost impus de Germania nazistă şi Italia fascistă, sub titlul de „arbitraj”, în schimbul garantării noilor graniţe. Frontiera trecea prin Salonta, Oradea, Cluj, Secuime, Sf. Gheorghe.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: