Timp Liber

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Ce este interzis să faci azi?

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte, astăzi, 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioade de secetă.

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Ce este interzis să faci azi? | Foto: crestinortodox.ro Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Ce este interzis să faci azi? | Foto: crestinortodox.ro

 

 


Astăzi, 20 iulie, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea Sfântulului Prooroc Ilie Tesviteanul. El este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi.

 


Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. El a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) şi a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, dar și cel care pedepsește necredința oamenilor cu furtuni și grindină.


Conform legendelor se spune că Sfântul Ilie a fost un mare gospodar, dar o fire foarte iute la mânie. Fiind ispitit de necurat, el şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu pentru a-și cere iertare. Domnul l-a iertat, dar i-a dat un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. De atunci Sfântul Ilie gonește prin ceruri, în carul său cu roți de flăcări tunând și lovind diavolii cu biciul de foc – fulgerele pe care le vedem pe cer în nopțile cu furtună.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

De ziua Sfântului Ilie oamenii nu muncesc, nu spală şi nu mănâncă mere, pentru că ar putea cădea o grindină de mărimea fructelor consumate. În această zi femeile se duc la biserică şi dau de pomană pentru morţi din roadele gospodăriilor lor. 


În dimineaţa acestei zile se culeg plante folosite pentru leacuri, în special busuioc. El este pus la uscat, iar femeile îl duc apoi la biserică pentru a fi sfinţit şi după ce îl aduc acasă, îl pun pe foc şi apoi cenuşa este folosită în scopuri terapeutice. 

De asemenea, dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă pe tot parcursul anului. 


Se spune că Sfântul Ilie aduce noroc şi prosperitate în gospodării. Astfel, în ziua de Sfântul Ilie, oamenii se roagă și își doresc să aibă un an rodnic, belșug în recolte și prosperitate în viața lor. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Amintiri din Clujul de altădată. Cum sărbătoreau clujenii ziua de 1 Mai în pădurile din județ. FOTO

abonare newsletter