Timp Liber

CURIOZITĂȚI. Nu mai ești aceeași persoană care erai acum 10 minute

Corpul uman se regenerează aproape complet la fiecare 7-10 ani, cu diferite organe și țesuturi ce se înlocuiesc de la câteva minute până la ani pentru oase. Foto: Srednja Medicinska Sestra / Facebook Corpul uman se regenerează aproape complet la fiecare 7-10 ani, cu diferite organe și țesuturi ce se înlocuiesc de la câteva minute până la ani pentru oase. Foto: Srednja Medicinska Sestra / Facebook

 

 


Corpul uman are o capacitate uimitoare de regenerare, înlocuindu-și complet celulele la fiecare 7-10 ani. Acest proces continuu de reînnoire afectează aproape fiecare parte a organismului nostru, de la organele interne până la piele.

 


Stomacul nostru, un organ vital în procesul de digestie, se regenerează la fiecare 4 zile, notează Hashem Al-Ghaili, dedicat științei, tehnologiei și naturii.

Mai impresionant, celulele stomacale responsabile pentru digestia alimentelor sunt înlocuite la fiecare 5 minute, asigurând o funcționare optimă constantă.


Regenerarea stomacului: Noi celule la fiecare 5 minute

Ficatul, un organ esențial pentru detoxifierea corpului, se reînnoiește complet la fiecare 150 de zile. Între timp, pancreasul, crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge, se regenerează la fiecare 50 de zile.

Pielea nouă în 28 de zile: Ciclul de regenerare al epidermei 

Pielea noastră, primul strat de apărare împotriva mediului extern, își înlocuiește complet epiderma la fiecare 4 săptămâni. Această reînnoire constantă ne ajută să menținem o barieră protectoare eficientă.


Sângele nostru, esențial pentru transportul oxigenului și nutrienților în corp, primește un set complet nou de globule roșii la fiecare 4 luni. Este atât de eficient acest proces încât, după o donare de sânge, corpul poate înlocui complet globulele roșii donate în doar 12 săptămâni.

Chiar și papilele noastre gustative, care ne permit să savurăm o varietate de arome, sunt înlocuite la fiecare 10 zile, menținându-ne simțul gustului proaspăt și sensibil.


Cu toate acestea, procesul de regenerare nu este uniform în tot corpul. Oasele, de exemplu, au nevoie de până la 10 ani pentru a se reînnoi complet, iar acest proces încetinește odată cu înaintarea în vârstă.

Conștiința și memoria: Constante într-un corp în continuă schimbare

Există și părți ale corpului care nu se regenerează, precum celulele din lentila internă a ochilor și neuronii din cortexul cerebral. De asemenea, acumularea de grăsime poate persista în funcție de dietă și activitate fizică.

În ciuda acestei regenerări continue, conștiința, identitatea și amintirile noastre rămân constante. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum adaugă hot dog-ul și șunca ani la vârsta creierului tău. Efectul se poate evita prin schimbări alimentare simple

Ultimele Stiri
abonare newsletter