Timp Liber

Aventură de Halloween în Transilvania. Clujul, printre destinaţiile pentru o vacanţă cu poveşti de groază.

Pe 31 octombrie se sărbătoreşte Halloween-ul. Transilvania devine epicentrul vacanţelor de groază şi atrage turişti din întreaga lume care vor să descopere misterele regiunii.

Aventură de Halloween în Transilvania. Pădurea Hoia (Cluj) | Foto: Discover Romania - Facebook Aventură de Halloween în Transilvania. Pădurea Hoia (Cluj) | Foto: Discover Romania - Facebook

 

 


Pe 31 octombrie se sărbătoreşte Halloween-ul. Transilvania devine epicentrul vacanţelor de groază şi atrage turişti din întreaga lume care vor să descopere misterele regiunii.

Clujul se află printre locurile pentru o vacanţă cu poveşti de groază, potrivit unui top cu destinațiile de groază care merită să fie vizitate de acest Halloween, realizat de Wheretogonext.me.


 

Castelul lui Dracula (Bran)

Castelul Bran sau Castelul lui Dracula, așa cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai înspăimântătoare locuri de vizitat de Halloween.


Castelul lui Dracula (Bran) | Foto: Castelul Bran - Facebook

Poveștile despre fantoma lui Dracula, care bântuie coridoarele castelului, au ajuns și la urechile turiștilor străini. Vizitatorii pot explora camerele întunecate și coridoarele înfricoșătoare. Castelul Bran oferă o experiență unică, amestecând istoria cu misterul și transformând legenda în realitate pentru o noapte de neuitat.

De asemenea, localnicii mai spun că în castel s-ar mai afla și fantoma Reginei Maria, cea care, în trecut, a transformat castelul în una dintre reședințele sale preferate. 


Anul acesta, de Halloween, la Castelul Bran au loc mai multe evenimente destinate atât copiilor, cât și adulților. De asemenea, castelul va găzdui și petreceri tematice.

Pădurea Hoia (Cluj)

Aflată la marginea Clujului, Pădurea Hoia-Baciu este cunoscută pe plan internațional drept una dintre cele mai înfricoșătoare și misterioase păduri din lume. Supranumită adesea „Triunghiul Bermudelor din Transilvania”, această pădure de 295 de hectare atrage atât localnici, cât și turiști curioși, care vor să descopere fenomenele inexplicabile și poveștile tulburătoare ce o înconjoară.


Pădurea Hoia (Cluj) | Foto: Tibor Hartel – Facebook

Pădurea Hoia-Baciu a devenit faimoasă datorită relatărilor despre apariții inexplicabile, lumini ciudate și forme neobișnuite. Una dintre cele mai cunoscute întâmplări a avut loc în anii ’50, când biologul Alexandru Sift a surprins în fotografii niște siluete și forme ciudate, invizibile cu ochiul liber. De atunci, mai multe fotografii și filmări realizate în pădure au surprins „sfere de lumină”, care apar și dispar brusc, sau umbre misterioase care nu au explicații logice.

Mulți vizitatori povestesc că în anumite zone ale pădurii au simțit o presiune neobișnuită, au experimentat senzații de amețeală, neliniște, iar unii chiar susțin că au pierdut noțiunea timpului. Poate cel mai celebru loc din pădure este „Poiana Rotundă”, o zonă misterioasă în care vegetația nu crește și în care echipamentele electronice par să se defecteze frecvent. 

CITEŞTE ŞI
Pădurea Hoia Baciu, de la legendă, la adevăr. De ce copacii au forme atât de ciudate?

Aceasta este considerată un loc de maximă intensitate pentru fenomenele paranormale și un punct de atracție pentru cei care doresc să investigheze inexplicabilul.

În ciuda, sau poate datorită, reputației sale înfricoșătoare, Pădurea Hoia-Baciu a devenit un punct de atracție pentru amatorii de paranormal și pentru turiștii curioși. 

Numeroase echipe de cercetători din toată lumea au încercat să investigheze pădurea, iar Hoia-Baciu a fost inclusă în numeroase documentare internaționale, alături de alte locații considerate „bântuite”.

Castelul Bánffy (Bonțida)

Cei de la TheWalkingParrot recomandă Castelul Bánffy din Bonțida ca destinație bântuită. 

Castelul Bánffy (Bonțida) | Foto: Bánffy Castle, Bontida – Facebook

Castelul Bánffy este cunoscut pentru importanța sa istorică, dar și pentru legenda fantomei care se plimbă pe coridoarele castelului.

Construcția castelului a inclus etape importante realizate în stil renascentist și baroc, dar clădirea nobiliară, transformată într-un ansamblu castelar, păstrează și elemente din perioadele rococo, clasicistă și neogotică. Înainte de începutul secolului al XIX-lea, castelul fortificat cu ziduri și turnuri putea fi accesat prin turnul de poartă de șapte niveluri. 

CITEŞTE ŞI
Clujul, în topul celor mai populare destinaţii din România

În mijlocul secolului al XVIII-lea, reședinței i s-a adăugat o curte de onoare barocă, iar clădirile acesteia au adăpostit o școală hipică și un grajd. După demolarea turnului de poartă, familia a construit o moară în apropiere, care a fost folosită de comunitatea locală până în anii 1960. În secolul al XVIII-lea, a fost creat un parc francez în jurul castelului, care mai târziu a fost reamenajat într-un parc romantic. Datorită acestuia, aripa dinspre parc a fost refațadizată în stil neogotic.

A fost reședința familiei Bánffy începând cu anul 1387, iar poveștile de groază se leagă de această familie nobilă. Legenda spune că, o doamnă nobilă din familie își înșela soțul, iar aceasta a fost prinsă de unul dintre băieții de la grajduri. Femeia a dat ordin ca băiatul să fie omorât deoarece nu a putut păstra secretul. Sufletul băiatului nu și-a găsit liniștea, bântuind împrejurările castelului. Turiștii susțin că au văzut fenomene ce nu pot fi explicate.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca

Cimitirul Central este unul dintre locurile care merită vizitate de Halloween dintr-un motiv foarte simplu: aleile acestui loc ascund nenumărate istorisiri menite să îi sperie, mai mult sau mai puțin, pe curioșii care au răbdare să le descopere. 

Cimitirul Central din Cluj-Napoca | Foto: visitcluj.ro

Deși recomandarea unei plimbări printre pietre funerare ți se poate părerea ușor deplasată, Cimitirul Hajongard este cu un loc plin de istorie. A fost denumit Panteonul Transilvaniei, căci aici se odihnesc oameni de renume din domenii diverse, dar și familii nobile. El este cel mai vechi cimitir funcțional din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală, suprafața lui fiind de 14 hectare. 

Cimitirul se află pe lista monumentelor istorice din anul 2015. Arhitectura mormintelor, vechimea lor și numele personalităților așezate pe pietrele funerare transformă cimitirul într-un muzeu în aer liber, un oraș al celor care au plecat la cele sfinte.

CITEŞTE ŞI
Se apropie Ziua Morților! Concert inedit de muzică vocal-simfonică în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Majoritatea personalităților marcante din istoria Clujului și a Transilvaniei sunt îngropate în Cimitirul Central, facând din acesta un Panteon al Transilvaniei. Dintre acestea îi reamintim pe: Ion Agârbiceanu, Emil Racoviță, Gheorghe Dima, Constantin Daicoviciu, Iuliu Hațieganu, Apaczai Csere Janos, Samuel Brassai, Laszlo Kovary și alții.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca este un loc aparte ce merită descoperit, însă pentru acest lucru este nevoie de multă atenție la detalii și la poveștiile care așteaptă să fie spuse.

Cimitirul Central este și gazda unor evenimente culturale. Aici se desfășoară în fiecare an un concert-rugăciune susținut în seara de 1 noiembrie, de Luminație. Un spectacol ideal fie că ești fan Halloween, fie că preferi sărbătoarea românească.

Sighișoara

Orașul Sighișoara este locul perfect pentru o aventură de Halloween. Străzile pietruite și clădirile fortificate din această cetate bine conservată devin fundalul perfect pentru o aventură de Halloween. 

Sighişoara | Foto: Minnie Travel – Facebook

Atmosfera orașului te transportă înapoi în timp, într-o epocă de legende și superstiții. Turiștii au șansa să exploreze un trecut învăluit în mister și întuneric.

Acesta este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa și locul de naștere al lui Vlad Țepeș, personajul istoric care a inspirat Dracula lui Bram Stoker. În timpul Halloween-ului, străzile sale pietruite și clădirile antice pregătesc scena pentru festivaluri medievale, prezentând tururi cu fantome, piețe de vrăjitorie și vânătoare de vampiri care cufundă vizitatorii într-o epocă trecută amestecată cu intrigi supranaturale.

Descoperirea patrimoniului gotic al Transilvaniei

Transilvania este renumită pentru arhitectura sa gotică impresionantă, iar Halloween-ul aduce aceste structuri istorice la viață într-un mod unic. De la Biserica Neagră din Brașov până la Castelul Bánffy, aceste monumente oferă o experiență autentică de Halloween. Sesiunile de povestiri despre trecutul misterios și tumultuos al regiunii completează atmosfera gotică. Fiecare loc are propria poveste întunecată, care se potrivește perfect cu sărbătoarea de Halloween, invitând vizitatorii să exploreze nu doar frumusețea arhitecturală, ci și legendele înfricoșătoare care bântuie aceste situri de secole.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, în topul celor mai atractive orașe din România pentru a locui

România, atractivă pentru străini. Țara noastră a atras aproximativ un milion de turiști, în prima jumătate a anului, care au cheltuit 3 miliarde de lei.

Numărul turiștilor care au vizitat Clujul a scăzut în iulie față de aceeași perioadă a anului trecut

Ultimele Stiri
abonare newsletter