Timp Liber

Smartphone-ul tău te spionează? Adevărul despre reclamele care apar după conversațiile tale private.

Ai vorbit cu prietenii despre o vacanță în Brazilia și brusc vezi reclame la bilete de avion spre Rio? Nu ești singurul care are senzația că telefonul îl spionează.

Deși mulți cred că telefoanele le ascultă conversațiile pentru reclame personalizate, experții spun că e vorba de algoritmi care ne analizează comportamentul online, nu de spionaj activ. Foto: depositphotos.com Deși mulți cred că telefoanele le ascultă conversațiile pentru reclame personalizate, experții spun că e vorba de algoritmi care ne analizează comportamentul online, nu de spionaj activ. Foto: depositphotos.com

 

 


Un caz recent din Statele Unite arată că această temere nu este complet nefondată.

 


O importantă companie de marketing a încercat să vândă giganților tech precum Google, Amazon și Facebook un sistem controversat de „ascultare activă". Acest sistem ar fi permis colectarea datelor vocale din conversațiile utilizatorilor pentru a le oferi reclame personalizate.

Telefonul chiar ne ascultă conversațiile? Ce s-a aflat după un scandal din SUA

Scandalul a izbucnit după ce o revistă a dezvăluit prezentările companiei care promitea că sistemul ar fi fost capabil să capteze orice discuție sau intenție de cumpărare a unui consummator.


CITEȘTE ȘI:
Adolescenți, adio smartphone-uri? De ce vor să interzică telefoanele mobile și rețelele sociale pentru adolescenți.

Reacția a fost imediată: Google a eliminat compania din lista partenerilor săi, Amazon și Facebook au negat orice implicare, iar compania a fost forțată să clarifice că nu ascultă efectiv conversațiile.

Experții explică însă că senzația de „spionaj" are două cauze principale.


Prima este un fenomen psihologic numit „iluzia frecvenței". Practic,  observăm mai mult lucrurile la care ne gândim.

De ce apar reclame după ce vorbești despre ceva?

A doua cauză stă în algoritmi sofisticați care analizează comportamentul nostru online, cu acordul nostru dat prin acceptarea termenilor și condițiilor diverselor aplicații.


„Mai degrabă decât ascultarea directă, este monitorizată activitatea pe care o desfășurăm constant pe internet, cu complicitatea noastră", explică specialiștii citați.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul smartphone antibacterian din lume, potrivit pentru a preveni îmbolnăvirea. Este rezistent la apă și poate fi spălat cu săpun

abonare newsletter