Timp Liber
Metropola de pe două continente unde șoferii pierd o săptămână pe an în trafic
Istanbul, metropola care se întinde pe două continente, suferă de cele mai grave blocaje rutiere din lume. Șoferii pierd aici în medie 105 ore pe an în trafic, cu 15% mai mult decât anul trecut.
Istanbul a devenit cel mai aglomerat oraș din lume în 2024. Șoferii pierd în medie 105 ore blocați în trafic. Foto: depositphotos.com
Istanbul a depășit metropole celebre pentru ambuteiajele lor, precum New York sau Chicago.
Situația din capitala turcă este critică - șoferii petrec în medie 105 ore pe an blocați în trafic, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de anul anterior. În centrul orașului, viteza medie de deplasare a ajuns la doar 20 km/h în orele de vârf, transformând fiecare călătorie într-o provocare pentru locuitori, potrivit raportului Global Traffic Scorecard 2024, citat de The Guardian.
În Europa, Londra continuă să fie fruntașă la blocaje rutiere, cu 101 ore pierdute anual de șoferi în trafic. Parisul și Dublinul completează podiumul european al orașelor sufocate de mașini.
Mai rău ca la New York: Istanbul sufocat de mașini
Impactul economic al acestor blocaje este colosal.
CITEȘTE ȘI:
Radare fixe, pe drumurile din România. Amenzile vor fi trimise direct acasă.
Statele Unite pierd anual 74 miliarde de dolari din cauza traficului, în timp ce Marea Britanie înregistrează pierderi de 7,8 miliarde de lire sterline, iar Germania de 3,6 miliarde de euro. Doar în Londra, costurile generate de ambuteiaje se ridică la 3,85 miliarde de lire sterline, cele mai mari întârzieri fiind înregistrate pe Autostrada A40 Westway între orele 17:00 și 18:00.
Miliarde pierdute în ambuteiajele marilor metropole
Un aspect surprinzător al studiului este absența completă a României și a Bucureștiului din topul celor 950 de orașe analizate. Aceasta ar putea indica nu neapărat o situație mai bună a traficului, ci mai degrabă o infrastructură rutieră insuficient dezvoltată și un sistem de transport urban care nu a evoluat în ritmul marilor metropole.
Fenomenul aglomerației urbane se intensifică mai ales în orașele cu economii bazate pe tehnologie. San Jose, de exemplu, a înregistrat o creștere semnificativă a întârzierilor în trafic după ce munca de acasă a scăzut cu 33%.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: