Timp Liber
Geminide 2021. Ploaia de stele căzătoare din decembrie, la punctul maxim în această noapte
Geminide 2021 sau ploaia de stele. Ce semnifică și când putem admira spectaculoasa ploaie de stele căzătoare?
Geminide 2021. Ploaia de stele căzătoare din decembrie, la punctul maxim în această noapte
Iubitorii de astronomie vor putea admira în noaptea de luni spre marți (13-14 decembrie-n.r), ploaia de stele căzătoare provocată de meteorii Geminide.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, maximul curentului de meteori Geminide va atinge apogeul în noaptea de 13 decembrie și va rămâne vizibil până în 14 decembrie la ora 7 dimineața.
„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie - 17 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.
Ploaia de stele căzătoare se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 120 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat.
Meteorii Geminide au ceva deosebit, sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.
„Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s” au declarat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Pentru a avea cea mai frumoasă priveliște, către cerul Clujului când are loc ploaia de stele, poți să mergi la marginea Clujului, pe dealul Feleacul.