Timp Liber
Postul Paștelui 2022. Ce NU ai voie să faci în cea mai strictă perioadă din an
Postul Paștelui este una dintre cele mai stricte perioade, timp în care credincioșii se curăță spiritual și fizic. Postul Paștelui mai este numit și Postul Mare, iar în 2022 începe în prima parte a lunii martie, cu 40 de zile înainte de Paște.
Postul Paștelui 2022. Ce NU ai voie să faci în cea mai strictă perioadă din an
Postul Paștelui 2022 va începe pe data de 7 martie, conform calendarului ortodox. Anul acesta Paștele ortodox cade pe data de 24 aprilie, iar Paștele catolic pe 17 aprilie. Postul Paștelui durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.
Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioada de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
Potrivit credinței populare, Postul Paștelui este împărțit în două perioade: postul Păresimilor și postul Paștelui.
Postul Paștelui 2022-Ce NU ai voie să mănânci?
În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte, dar adoptă și o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare a sufletului. Oamenii trebuie să fie buni unii cu ceilalți și trebuie să facă cât mai multe fapte bune și să se roage zilnic pentru mântuirea sufletului lor și a celor din jur.
Pe lângă alimentele prezentate mai sus, credincioșii trebuie să se abțină de la consumul de alcool și fumat.
Postul Paștelui 2022-Tradiții și superstiții
Creştinii trebuie să se abțină de la anumite gânduri cu conotație negativă, pofte sau patimi. În această perioadă este importantă şi o sfinţire a casei, să se spună rugăciuni de către toți membrii familiei.
INTERZISE în această perioadă sunt şi nunţile. Nu se fac nunți în post pentru că perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească.
Unul dintre motivele pentru care nu se fac nunți în Postul Paștelui este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează de această perioadă.
Totodată, sâmbetele din Postul Mare sunt dedicate pomenirii morților. Se spune că de la postul paștelui pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
Postul Paștelui 2022- Dezlegare la Pește
Conform calendarului ortodox, în timpul acestui post există și dezlegări la pește, zile în care ai voie să consumi pește. Aceste zile sunt în ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie și de Florii – în duminica dinaintea Paștelui, pe 17 aprilie.
CITEȘTE ȘI: