Actualitate

ATENȚIE, clujeni! Întâlnirile cu șerpii pe munte, tot mai dese. Recomandările salvamontiștilor care îți pot salva viața

Salvamontiștii clujeni trag un semnal de alarmă. Șerpii sunt din ce în ce mai des întâlniți pe munte, în natură, chiar în „cele mai nebănuite locuri”. Aceștia oferă câteva recomandări extrem de folositoare.

Fotografie realizată în Masivul Vlădeasa - Flaviu Negru / Facebook Salvamont Vlădeasa Cluj Fotografie realizată în Masivul Vlădeasa - Flaviu Negru / Facebook Salvamont Vlădeasa Cluj

 

 


Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpii şi sunt imprudente, potrivit salvamontiștilor clujeni.

Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


Salvamontiștii clujeni ne spun cum să reacționăm dacă locuim sau călătorim în zone în care există șerpi:

„Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur”, spun reprezentanții Salvamont Vlădeasa Cluj.


Care sunt semnele muşcăturii de viperă

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2.000 de metri.

Astfel, salvamontiștii ne spun și care sunt semnele mușcăturii de viperă, ca să o putem identifica:


Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale”, scrie într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont Vlădeasa Cluj.

Măsuri de prim-ajutor

În continuare, salvamontiștii au prezentat măsurile de prim-ajutor pe care trebuie să le luăm în cazul în care suntem mușcați de viperă sau suntem alături de cineva care a fost mușcat:

Măsuri de prim-ajutor: în primul rând nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator, mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii,  puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante .

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu măncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate

 Salvamont Vlădeasa Cluj vă indeamnă la multă atenție și responsabilitate! Când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat.”

CITEȘTE ȘI:

Ce să faci dacă te mușcă o viperă? Măsuri de prim ajutor, de la salvamontiștii clujeni

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul la munte? Recomandări de la salvamontiști

abonare newsletter