Actualitate

România generează 22 de milioane de tone de deșeuri pe an, cantitate mai mare decât producția de grâu

România generează 22 de milioane de tone de deșeuri pe an, adică o cantitate mai mare decât producția de grâu. Preţul oricărui deşeu care ajunge la reciclare a depăşit preţul grâului şi al porumbului.

România generează 22 de milioane de tone de deșeuri pe an / Foto: pixabay.com România generează 22 de milioane de tone de deșeuri pe an / Foto: pixabay.com

 

 


Cantitatea de deşeuri generate în România este de 22 de milioane de tone pe an, mai mare decât producţia de grâu a ţării, a afirmat, miercuri, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară.

 


„Tot ceea ce aruncăm astăzi reprezintă nişte resurse colosale. Nu ştiu dacă multă lume a aflat, dar preţul oricărui deşeu care ajunge la reciclare a depăşit preţul grâului şi pe cel al porumbului. De exemplu, PET-ul costă de cinci ori mai mult decât grâul”, a spus Damov, în cadrul conferinţei PRIA Environment.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

El a arătat că o mare problemă este că deşeurile din construcţii sunt considerate municipale şi ele ajung să reprezintă 30% din totalul deşeurilor municipale.


„Ţinta de reciclare pe care o avem, de 60-70%, poate fi atinsă doar dacă rezolvăm problema deşeurilor biodegradabile, care reprezintă 60% din deşeurile municipale. România produce astăzi mai mult deşeu decât grâu, 22 de milioane de tone pe an de deşeuri. Există un potenţial enorm şi acesta trebuie fructificat”, a adăugat Damov, care este şi preşedintele Green Group.

La rândul său, Radu Merica, director general RER Ecologic Group, prezent la conferinţă, a arătat că o altă mare problemă este reprezentată de sistemul actual, când fiecare plăteşte o sumă fixă, indiferent cât deşeu produce. „Cam aşa este cu deşeurile: indiferent cât consumăm, cât generăm, cât nu sortăm, cât depunem şi cum depunem, plata este pe persoană, indiferent dacă am o casă mare şi generăm multe deşeuri, plătesc la fel pe persoană cu cineva care separă şi are o cantitate mică de rezidual, unde de fapt sunt adevăratele costuri mari la procesarea deşeurilor”, a spus Merica.


Potrivit acestuia, s-a încercat implementarea unui sistem de tip „plăteşte pentru cât atunci” în Oradea, în trecut, însă proiectul nu a putut fi aplicat întrucât existau deja contractele standard, pe persoană, iar agenţia de servicii comunitare din oraş s-a opus.

CITEȘTE ȘI:

Solul din depozitul de deșeuri de la Para Rât e contaminat! 84.000 € „înghite” depozitul închis

Cluj-Napoca, locul 2 pe țară la transport public, dar are dificultăți în gestionarea deșeurilor. La capitolul educație se află la coada clasamentului

abonare newsletter