Actualitate
Luna iulie, caldă și secetoasă la Cluj. Record de temperatură la Vlădeasa: +28,8°C.
Luna iulie a fost deosebit de caldă, iar Clujul a fost printre județele unde a plouat foarte puțin. Aproape deloc.
Temperatura medie a lunii iulie 2022 a fost cuprinsă între 7,4°C la stația meteo de la Vf. Omu și 26,1°C, la Drobeta-Turnu Severin, iar cele mai mari valori, peste 24°C, au fost măsurate în vestul Banatului și al Crișanei, potrivit unei analize a ANM.
Ziua cea mai caldă: 23 iulie
La Săcuieni, în Bihor, s-a înregistrat un record absolut al maximei lunii iulie de +40,3°C, iar alte localități din regiune au înregistrat și ele temperaturi record: +38,2°C la Șiria (Arad), +39,6°C la Chișineu-Criș (Arad) sau +31,9°C la Roșia Montană (Alba).
În apropierea Clujului, la Băișoara, în 23 iulie a fost înregistrat un record absolut al temperaturii, de +30,0°C, cu 0,4°C peste maxima măsurată anterior, de +29,6°C, din 6 iulie 1988. Cald a fost și la Turda, unde termometrul a atins +38,2°C.
Tot în Apuseni, în aceeași zi, la Roșia Montană s-a măsurat o maximă de +31,9°C, peste recordul din 21 iulie 2007, de +30,3°C.
Și la Vlădeasa s-a înregistrat un record de temperatură pentru o stație meteo aflată la mare altitudine (cota 1.800 m). În 23 iulie, temperatura a fost de +26,2°C, cu aproape două grade peste cele +24,8 măsurate în 29 iulie 2013.
Alte localități din Munții Apuseni unde temperaturile au fost mai mari decât maximele istorice sunt Câmpeni (stația Bistra), cu +37,8°C, Țebea, cu +38,7, în aceeași zi de 23 iulie.
În iulie 2022, a fost cald în cea mai mare parte a țării și foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia și pe areale restrânse din sudul Moldovei. În Banat, Crișana, în centrul și nord-vestul Transilvaniei, dar și în centrul și sudul Maramureșului regimul termic a fost foarte cald și mai ales extrem de cald. Izolat, în zona montană înaltă, acesta a fost foarte cald. Regimul termic s-a încadrat în limite normale doar în jumătatea estică a Deltei Dunării, arată ANM.
A plouat puțin și foarte puțin
Cantitatea totală de precipitații din iulie 2022 a avut valori sub 30 mm în cea mai mare parte a Dobrogei, pe areale extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia și Crișana, în nordul și nord-vestul Banatului și în nord-vestul Transilvaniei. Valori cuprinse între 30-75 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Transilvaniei, județul Cluj fiind printre zonele unde a plouat extrem de puțin, fiind înregistrată o abatere de peste 60% față de cantitatea medie de precipitații a perioadei. Cele mai afectate zone din județ au fost cele de deal, de la Turda până dincolo de Dej.
Abaterea cantității de precipitații din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării, arată analiza meteorologilor.
CITEȘTE ȘI: