Actualitate
Tu știi ce apă bei? Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj și care izvoare au apă NEPOTABILĂ?
Izvoarele din Cluj au fost luate la rând și analizate de un grup civic, pentru a afla dacă apa este potabilă sau nu. Care sunt rezultatele?
Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj? FOTO: Facebook/ Strop de roua
Apa provenind de la mai multe izvoare din județul Cluj a fost analizată de un ONG, Strop de rouă, relevând dacă prezintă particule periculoase pentru sănătate sau poate fi consumată.
„Astăzi am stat lângă un izvor des frecventat de cetățeni și am întrebat pe cei ce au venit să umple sticlele : Tu știi ce fel de apă bei? Majoritatea spun că beau constant de zeci de ani de zile, alții presupun că autoritățile ar limita accesul, dacă apa nu ar fi potabilă. În concluzie NU ȘTIU. Proiectul nostru dorește să INFORMEZE cetățenii cu privire la calitatea apei consumată direct dintr-o sursă naturală (cum sunt izvoarele sau fântânile). Fii responsabil și ai grijă de tine și familia ta! Verifică harta izvoarelor http://stropderoua.ro/apa_izvoare.html și informează-te constat!”, transmit cei de la Strop de rouă.
Redăm rezultatele publicate de ONG pe site-ul stropderoua.ro.
Centura de Nord - Cluj-Napoca – în apropierea Pârâului Bongar
Dată prelevare - 20.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=7.14 (6.5 - 9.5) - OK
EC=553 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=276 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=25 (0-50 mg/l) MODERAT
Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ
Apa este POTABILĂ. NU ESTE recomandata pentru sugari!
Strada Frasinului Cluj-Napoca
Dată prelevare - 20.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.81 (6.5 - 9.5) - OK
EC=721 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=362 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT
Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. În urma percepției olfactive și vizuale însă, apa prezintă un miros de sulf și reziduri, drept urmare declarăm că apa NU ESTE POTABILĂ.
Izvor Sfântul Ion - Cluj-Napoca
Dată prelevare - 17.07.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.81 (6.5 - 9.5) - OK
EC=261 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=389 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK
Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT
In urma masuratorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. Un comunicat al Primăriei Cluj-Napoca din 2010 confirmă însă prezența unor bacterii, rezumând că apa NU ERA POTABILĂ.
Izvor Bilașcu – Feleacu - Cluj-Napoca
Dată prelevare - 17.07.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.8 (6.5 - 9.5) - OK
EC=506 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=253 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK
Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. ESTE recomandată pentru sugari!
Locatie : Făget - Cluj-Napoca
Dată prelevare - 17.07.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.46 (6.5 - 9.5) - OK
EC=667 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=334 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT
Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU este recomandată pentru sugari!
Izvor localitatea Apahida - Cluj-Napoca
Data Prelevare - 21.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=7.63 (6.5 - 9.5) - OK
EC=843 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=421 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=25 (0-50 mg/l) MODERAT
Duritate = 7 °d (0-21°d) OK
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU ESTE recomandată pentru sugari.
Izvor localitatea Pădureni - Cluj-Napoca
Dată prelevare - 20.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.76 (6.5 - 9.5) - OK
EC=1053 (< 1018 µS/cm) OK
TDS=527 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK
Duritate = 21 °d (0-21°d) DURA
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. La fața locului însă, pe fațada fântânii/ izvorului este marcat că apa NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE.
Izvor localitatea Luna, Câmpia Turzii
Dată prelevare - 14.07.2022
Măsurători fizico-chimice efectuate:
pH=8.01 (6.5 - 9.5) - OK
EC=675 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=337 (< 1600 ppm) OK
Nitriti_nitrati.html">Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT
Duritate = 21 °d d (0-21°d) DURĂ
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU se recomandă pentru sugari!
Izvor localitatea Dej – Str. Mărășești
Data prelevare - 21.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.42 (6.5 - 9.5) - OK
EC=624 (< 1018 µS/cm) OK
TDS=520 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=75 (0-50 mg/l) RIDICAT
Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE. NU ESTE recomandată pentru sugari!
Izvor localitatea Dej – Str. Bistriței
Dată prelevare - 21.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.45 (6.5 - 9.5) - OK
EC=624 (< 2500 µS/cm) OK
TDS=322 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK
Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. ESTE recomandată pentru sugari!
Localitatea Cuzdrioara - Izvor Buna
Dată prelevare - 21.08.2022
Măsurători efectuate:
pH=6.37 (6.5 - 9.5) - OK
EC=1413 (< 1018 µS/cm) OK
TDS=709 (< 1600 ppm) OK
Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK
Nitrati NO3=75 (0-50 mg/l) RIDICAT
Duritate = 21 °d (0-21°d) DURA
În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE. NU ESTE recomandată pentru sugari!
Realizatorii testelor specifică, în cazul tuturor izvoarelor, că consumul se va realiza pe proprie răspundere, respectiv că măsurătorile au doar scop informativ și că nu sunt efectuate teste de tip microbiologic.
Recomandări celor ce consumă apă din izvoare
Se recomandă verificarea surselor pe cât posibil, de pe grupuri de interes sau persoane care consumă apă frecvent din acele izvoare. Lucrările de amenajare sau construcție în zona de izvor, pot duce la deterioararea calității apei consumate.
Gustul , mirosul și culoarea apei ar trebui să fie primele 3 criterii după care un consumator poate distinge o calitate slabă a apei.
Cine dorește o testare a calității apei de la izvorul frecventat, o poate face lăsând un email cu locația sau coordonatele GPS, la adresa de mail contact@stropderoua.ro
Ce parametri au fost măsurați?
ONG-ul arată că o mare parte dintre parametrii măsurați se găsesc și pe buletinele de analize de laborator pentru determinarea calității apei potabile. Este vorba despre:
1. pH - potențialul de hidrogen
2. EC - conductivitatea electrică
3. TDS - totalul solidelor dizolvate
4. Nitriți - NO2 sunt săruri ale acidului azotos
5. Nitrați - NO3 sunt săruri ale acidului azotos
6. Duritate - conținutul total de săruri solubile de calciu și magneziu.
Strop de rouă este un proiect civic în care se monitorizează 6 parametri din apele de suprafață, pentru a preveni dezastrele ecologice sau poluarea involuntară.
Proiectul presupune realizarea unei hărți interactive, care va pune la dispoziția tuturor informații despre locul unde a fost făcută măsurătoarea și datele care au fost procesate în urma verificării parametrilor din apă.
CITEȘTE ȘI: