Național

Românii, sfătuiți să adune apă de ploaie! „Folosiți-o pentru activităţi casnice, ca apa de băut să ajungă tuturor!”

Administrația Națională Apele Române face apel către populație să strângă apă de ploaie, „ca apa potabilă să ajungă tuturor”. Aproape 700 de localităţi se alimentează restricţionat.

Românii, sfătuiți să adune apă de ploaie / Foto: pixabay.com Românii, sfătuiți să adune apă de ploaie / Foto: pixabay.com

 

 


Un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă este disponibil la această oră în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională Apele Române(ANAR), respectiv Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

 


Cantitatea de apă este în scădere de la 3,45 miliarde de metru cubi, cât era la începutul lunii iulie 2022, dar reprezentanţii ANAR precizează că rezerva este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.

Românii, îndemnați să folosească apă de ploaie

La ora actuală, coeficientul de umplere este de 70,04%, cu aproape 10% mai puţin comparativ cu luna iulie, când se situa în jurul valorii de 80%.


„Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%. În acest moment, din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, în 24 dintre acestea s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ. În aceste secţiuni, nu poate fi asigurat simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele. De aceea, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare. Fiecare folosinţă îşi stabileşte pragurile şi debitele care pot fi restricţionate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricţii care se aplică gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, se arată în comunicatul citat.

În prezent, se aplică cu precădere Planul de restricţii pentru folosinţe piscicole şi irigaţii în România.


Specialiştii de la „Apele Române” fac apel la calm şi responsabilitate socială şi recomandă utilizarea raţională a resurselor de apă în direcţia economisirii acestora.

Românii sunt îndemnați să folosească apa de ploaie: „Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, notează instituţia.


668 de localități, alimentate restricționat

La nivel naţional, sunt 668 de localităţi alimentate cu program restricţionat.

În toate aceste localităţi necesarul de apă este asigurat din sursa de apă subterană. Este vorba despre un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor care sunt parţial secate.

Prognoza INHGA relevă faptul că debitul Dunării, la intrarea în ţară, a fost în scădere până la valoarea de 1.800 mc/s, mai puţin de jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). 

CITEȘTE ȘI:

Aproape jumătate din Europa, ameninţată de secetă: „Cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani”

Cod galben de inundații în 22 de județe din țară! Pericol mai mare pe râuri din Cluj

abonare newsletter