Actualitate
Cinci ani de la moartea actriţei Stela Popescu
Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Braşov.
Actrita Stela Popescu este decorata in timpul unui eveniment organizat la Palatul Cotroceni, marti, 15 martie 2016. Inquam Photos / Octav Ganea
În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă „Maxim Gorki”, la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru.
La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul „Casandra”, în spectacolul de diplomă „Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea), începută în 1963.
A prezentat, împreună cu actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968.
A jucat în televiziune de la înfiinţarea acestei instituţii, atât în piese de teatru, cât şi în numeroase emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a editat DVD-urile „O stea printre stele" şi „Stela şi Arşinel", acestea reunind memorabilele apariţii TV ale Stelei Popescu.
A fost şi moderator de emisiuni TV - „Sare şi piper" (Naţional TV), „Pentru dumneavoastră, doamnă" (Realitatea TV). A jucat în serialele TV „Războiul sexelor", avându-l ca partener pe Alexandru Arşinel, „Regina", „Iubire şi onoare" şi „Aniela" difuzate de Acasă TV. În 2006, actriţa a avut un rol în filmul de televiziune „Cuscrele'".
Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, cel mai iubit şi admirat cuplu de actori români, a fost premiat la Gala 2008 „Zece pentru România" (Locul II - Alexandru Arşinel şi Locul III - Stela Popescu), sărbătorind în 2008, 30 de ani de carieră. Celor doi artişti li s-au mai oferit Premiul Special „Cei mai de încredere români 2008 - Stela Popescu şi Alexandru Arşinel" şi Premiul revistei „Confidenţial" 2009 (luna ianuarie) pentru Showbiz.
La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.
Preşedinţia României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului". În 2002, a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român - revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.
Totodată, Stela Popescu a primit decoraţia Ordinul „Nihil Sine Deo" în septembrie 2013.
Marea artistă a murit la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Post mortem a fost premiată la Gala Femeilor de Succes, în decembrie 2017.
CITEȘTE ȘI: