Actualitate

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

Mai bine de 70% dintre români sunt de acord că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile stabilite pentru a intra în Spațiul Schengen, potrivit celui mai recent sondaj realizat pe această temă. Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o dovadă că ţara noastră este tratată ca un membru de rangul al doilea.

Peste 70% dintre români consideră că țara noastră merită să fie în Schengen/Sursa foto: Depositphotos.com Peste 70% dintre români consideră că țara noastră merită să fie în Schengen/Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala, joi, că ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles.

 


Peste 70% dintre români sunt de acord că sunt îndeplinite criteriile de aderare a României pentru intrarea în Schengen, potrivit unui sondaj de opinie la nivel naţional realizat de INSCOP Research, citat de agerpres.ro

Întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia potrivit căreia „România a îndeplinit toate criteriile şi va fi până la urmă primită în Schengen”, 72,4% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord, 22,1% dintre aceştia şi-au exprimat dezacordul, iar 5,6% au precizat că nu ştiu sau nu au răspuns.

Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o dovadă că ţara noastră este tratată ca un membru de rangul al doilea în cadrul UE, a reprezentat o altă afirmaţie cu privire la care respondenţii au fost chestionaţi. Peste trei sferturi (77,6%) dintre români s-au declarat de acord cu această afirmaţie, 19,3% dintre ei şi-au manifestat dezacordul, iar 3% au explicat că nu ştiu sau nu au oferit un răspuns.


Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 13 - 22 noiembrie. Metoda de cercetare folosită a fost interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu aleatoriu, fiind de 1.174 persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,86%, la un grad de încredere de 95%. 

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.


Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).


Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Austria va bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Cancelarul Austriei anunță că se opune intrării României în Schengen: „E nevoie de mai mult timp”

abonare newsletter