Actualitate

SRI declasifică dosarul intern privind implicarea Securității în Revoluție: „Statul trebuie să condamne cu adevărat comunismul”

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989/ Foto: arhivă Monitorul de Cluj (Fotograf: Radu Mureșan) Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989/ Foto: arhivă Monitorul de Cluj (Fotograf: Radu Mureșan)

 

 


Potrivit unui comunicat al SRI transmis joi, dosarul declasificat a făcut parte din investigaţiile Comisiei „Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1 - 31 decembrie 1989.

 


„Această declasificare face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, arată sursa citată.

CITEȘTE ȘI:
Poveștile fotografilor Revoluției din Cluj, cuprinse într-un volum: „Fotografii sunt creatorii memoriei vizuale a unei întregi comunități”
Emil Boc, emoționat de filmul documentar lansat la 33 de ani de la Revoluție: „Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente”

„Sute de familii încă așteaptă răspunsuri”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a subliniat că „sute de familii încă aşteaptă răspunsuri, sute de victime încă îşi aşteaptă liniştea, iar milioane de români încă aşteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”.


Conform acestuia, SRI "face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers naţional", iar în acest moment sunt desecretizate şi publicate pe site-ul Serviciului toate documentele pe care instituţia le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989.

Hellvig a adăugat că acesta este „un semn că statul român trebuie să se scuture şi să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”.


„Şi nu doar comunismul, pentru că şi fosta Securitate a avut o contribuţie importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanţilor anticomunişti din Decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist şi a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informaţii dedicat apărării cetăţenilor. Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice”, a completat şeful SRI.

Dosarul declasificat conţine treisprezece volume şi a fost creat în urma corespondenţei cu Comisia „Decembrie 1989” a Senatului în 1991 şi 1992. Acesta cuprinde, printre altele, copii după documente elaborate de unităţile judeţene din decembrie 1989, corespondenţă cu Procuratura României şi Comisia „Decembrie 1989”, corespondenţă cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicările către Televiziunea Română în ziua de 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare transmise de unităţile fostului DSS. Acestora li se adaugă documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unităţi DSS, documente referitoare la datele pe care le deţinea fosta unitate speciala „R” (comunicaţii şi interceptări radio), documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS care în perioada 15 - 22 decembrie 1989 au efectuat misiuni, situaţii numerice ale cadrelor din unităţile centrale şi teritoriale ale fostului DSS, situaţii privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau rănite în timpul Revoluţiei, precum şi copii după documente întocmite în decembrie 1989, copii după documente întocmite de unităţile fostului DSS.

CITEȘTE ȘI:

Documentar dedicat evenimentelor din decembrie '89 de la Cluj, lansat la 33 de ani de la Revoluție

Dosarul Revoluției, retrimis în instanță! Ion Iliescu, acuzat că a amplificat psihoza terorismului și a pus populația în pericol grav

abonare newsletter