Actualitate
Clujul pitoresc. O comună din județ, dată exemplu pentru infrastructură și arhitectură: „Asta înseamnă o comună cu oameni gospodari”
O comună din zona de munte a județului Cluj își atrage laude din toate părțile, datorită aspectului pitoresc și a infrastructurii realizate în ton cu împrejurimile.
Clujul pitoresc. O comună din Cluj, dată exemplu pentru infrastructură și arhitectură. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanță
Comuna Săcuieu devine un punct de referință pentru zona montană a județului Cluj. Atestată recent drept stațiune turistică de interes local, comuna Săcuieu are toate premisele să devină o atracție atât în regiune, cât și la nivel național. Satul Rogojel, unul dintre cele trei care alcătuiesc comuna, oferă peisaje ce se asemănă cu cele de pe cărțile poștale din Alpi.
Arhitectul județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat infrastructura din localitatea Rogojel, dar și arhitectura rurală specifică montană, arătând că zona are potențialul să se dezvolte armonios din punct de vedere turistic.
„Satul Rogojel din comuna Săcuieu găzduiește Biserica Sfânta Treime - monument istoric clasat. Biserica a fost realizată in perioada 1832-1836 și este atipică deoarece este realizată din zid (piatră si pământ), față de bisericile uzuale din lemn specifice zonelor montane.
Drumul până la biserica, dar și drumurile din zona satului, arată exact așa cum ar trebui să arate o infrastructură care să aducă după sine dezvoltare in zona rurală. Asta înseamnă o comună cu oameni gospodari. Felicitări dl. Cuc Gheorghe - primar al comunei - pentru tot ce faceți pentru comunitatea dumneavoastră!
Din luna decembrie 2022 comuna Săcuieu a devenit stațiune turistică de interes local. O dezvoltare turistică axată pe o arhitectură rurală specifică montană poate să facă minuni în zonă”, a declarat arhitectul județului Cluj.
Comuna Săcuieu a devenit stațiune turistică
Guvernul României a adoptat, la finalul anului 2022, hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din acestea ca stațiuni turistice de interes local. Astfel, comunele Beliș, Măguri Răcătău, Mărgău, Săcuieu și Valea Drăganului din județul Cluj sunt acum stațiuni turistice de interes local.
„România are 35 noi stațiuni turistice de interes local. Începând de acum, acestea se vor putea bucura de noi oportunități de dezvoltare, printre care menționez atragerea de investitori și finanțări, în scopul maximizării potențialului zonelor și, foarte important, o creștere a numărului de vizitatori. Destinațiile cărora le-a fost acordat noul statut vor putea fi parte din reforma Organizațiilor de Management al Destinațiilor, având posibilitatea, conform criteriilor mininale, să înființeze și să operaționalizeze o astfel de entitate la nivel local”, a declarat ministrul turismului, Daniel Cadariu.
În urma solicitărilor și documentației depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a procedat la verificarea ȋndeplinirii criteriilor legale, efectuând inclusiv vizite în teritoriu.
Va crește numărul de turiști, dar și cifra de afaceri
„Pe termen mediu şi lung, atestarea acestor localități ca stațiuni de interes local va crea un impact pozitiv prin creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Având în vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localităţile atestate ca staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, conform MAT.
Până acum, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local.
CITEȘTE ȘI: