Actualitate
Primul cimitir-parc din România ar putea fi deschis în primăvară, la Cluj. „Vom utiliza fiecare loc de veci într-o manieră constructivă”
Cel mai modern cimitir-parc din România va fi deschis în primăvara acestui an, la Cluj-Napoca, în condițiile în care celelalte cimitire din oraș au ajuns la capacitate maximă.
Cimitirul-parc din Cluj-Napoca ar putea fi deschis din primăvara acestui an/captură foto Emil Boc Facebook.com
Este cel mai modern cimitir-parc din România, potrivit autorităților din Cluj.
Acesta va fi deschis pentru înhumări abia din primăvara lui 2023, în contextul în care locurile de veci din celelalte cimitire din Cluj-Napoca se epuizează treptat.
Potrivit primarului Emil Boc, autoritățile urmăresc deja asigurarea cadrului legal pentru extinderea acestui cimitir-parc, care abia urmează să fie deschis.
„Cimitirul este gata, este pregătit, dar l-am pregătit astfel încât să aibă și continuitate după ce îl dăm în folosință.
Deja trecem la etapa următoare, de extindere, utilizând în primul rând cimitirele existente, pentru a putea valorifica locurile de veci existente.
În această primăvară, cu siguranță, vom fi nevoiți să trecem și la înhumări în noul cimitir de pe strada Moș Ion Roată, pentru că am ajuns la capacitatea maximă a celorlalte cimitire.
Trebuie să avem continuitate, iar în momentul în care vom deschide cimitirul, trebuie să avem deja pașii legali și instituționali pregătiți, de extindere a cimitirului”, a declarat edilul Emil Boc, vineri, în cadrul unei intervenții la un post local de radio.
„Avem în vedere utilizarea fiecărui loc de veci din acest oraș într-o manieră constructivă”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
În 12 august 2020 Primăria anunța recepția lucrărilor de la cimitirul Moș Ion Roată.
Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere.
Noul cimitir-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată f.n., este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare.
De asemenea, a fost construită o capelă, pe nivele – (D) demisol + (P) parter + (E) etaj. Aceasta prezintă facilități, precum: sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, 2 vestiare, 2 birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol.
Executantul lucrărilor este firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL.
Valoarea totală a contractului a fost de 50.919.836,82 lei fără TVA.
CITEȘTE ȘI: