Actualitate

A murit scriitorul și filosoful clujean Miklós Gáspár Tamás

Filosoful clujean Miklós Tamás Gáspár a murit la vârsta de 74 de ani.

Filosoful clujean Gaspar Tamas a murit la 74 de ani/captură foto/index.hu Filosoful clujean Gaspar Tamas a murit la 74 de ani/captură foto/index.hu

 

 


Miklós Tamás Gáspár, profesor, scriitor, filosof și politician născut în Cluj-Napoca la 28 noiembrie 1948, a murit la vârsta de 74 de ani, transmite Transtelex citând un anunț oficial al familiei, potrivit g4media.ro

 


Fost deputat al Alianței Democraților Liberi în Ungaria, Miklós Tamás Gáspár provenea din România și și-a făcut studiile la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj Napoca, înainte de a emigra în Ungaria.

Miklós Tamás Gáspár era cunoscut ca un analist sclipitor al opoziției democratice în Ungaria, avânt opinii profund de stânga și fiind unul dintre criticii cei mai vehemenți ai regimul lui Viktor Orbán.


TGM a păstrat legătura cu intelectualitatea clujeană și a fost implicat în diverse proiecte social-politice împreună cu Casa Tranzit.

Miklós Tamás Gáspár s-a născut la 28 noiembrie 1948, în România, fiu de comuniști maghiari. Tatăl său, originar din Transilvania, și mama sa, care provenea dintr-o familie de evrei ortodocși din Oradea, s-au întâlnit în anii ’30 în mișcarea comunistă. Amândoi au fost închiși de mai multe ori în România regală și în timpul războiului.


În copilărie a fost interesat de religie și antichitate, dar și de comunism, pe care l-a respins. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai cu o diplomă de filozofie în 1972. Și-ar fi dorit să rămână să predea la universitate, ca asistent didactic, dar prețul ar fi fost apartenența la Partidul Comunist. După facultate, a fost jurnalist la secția critică a revistei Utunk din Cluj. După aproape șase ani, a simțit că nu poate rămâne în Transilvania fără să devină trădător. S-a mutat legal în Ungaria în 1978.

El a spus într-un interviu la sfârșitul anilor 1980 că mutarea sa a fost condusă de trei obiective: a vrut să spună adevărul despre Transilvania, a vrut să fie într-un mediu în care filozofia maghiară merită cultivată și a vrut să-și regândească politica.


A ajuns să predea la Universitatea din Budapesta (ELTE). Demis din nou din motive politice, a devenit cunoscut ca intelectual disident și a publicat doar în clandestinitate sau în străinătate. Ales deputat liberal în Parlamentul ungar în 1989, a renunțat la politica în 1994. A fost șeful Institutului de Filosofie al Academiei Maghiare și a predat la Columbia, Oxford, Chicago, Georgetown, Yale și la alte universități și a fost cercetător invitat la Paris, Viena, Washington DC și Berlin. Recent, i s-a acordat Premiul pentru întreaga carieră al Fundației Soros Ungaria. A publicat cărți de filosofie politică și teorie socială. Lucrările sale au fost traduse în 12 limbi.

CITEȘTE ȘI:

O legendă s-a stins din viață! A murit actorul Mitică Popescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter