Economie
Cheltuielile și timpul petrecut în mall-uri cresc în 2025, pe fondul inflației și al unui consum mai atent, iar RIVUS vine ca un răspuns modern la noile așteptări ale clujenilor.
Atracţia pentru mall-uri rămâne puternică în rândul consumatorilor, iar suma medie cheltuită într-o vizită în centrele comerciale a crescut cu peste 10% în 2025.

Mall-urile continuă să joace un rol central în viaţa cotidiană a românilor, fiind nu doar locuri de cumpărături, ci şi centre de socializare şi recreere. Atracţia pentru aceste spaţii rămâne puternică datorită diversităţii de servicii şi experienţe pe care le oferă.
Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, comportamentul consumatorilor faţă de vizitele la mall-uri a suferit schimbări semnificative în 2025, comparativ cu anul precedent, în contextul inflaţiei şi al unui consum mai atent.
Schimbările comportamentale ale consumatorilor în 2025
În acest context, suma medie cheltuită într-o vizită la mall a crescut cu 13%, ajungând la 370 de lei, faţă de 327 de lei în 2024.
Segmentul Adults & Family (36-45 ani) este cel care cheltuie cel mai mult, cu o medie de 389 de lei per vizită, în timp ce cei din segmentul Pretentious (26-35 ani) înregistrează cheltuieli mai reduse, de aproximativ 324 de lei. Principalele motive pentru care românii aleg să meargă la mall includ cumpărăturile în magazine (87%), achiziţiile din hypermarketuri (52%) şi mesele în zona de food court (48%). Cele mai populare categorii de produse achiziţionate sunt hainele (65% pentru femei şi 57% pentru bărbaţi), produsele alimentare (60%) şi încălţămintea şi genţile (56%).
Necesitatea unor noi centre comerciale în Cluj-Napoca
În Cluj-Napoca, oferta de centre comerciale este relativ limitată. În prezent, orașul dispune de doar două mall-uri cu o ofertă diversificată, alături de alte galerii comerciale de dimensiuni mai reduse. Totuși, cererea pentru noi centre comerciale este în creștere, iar piața ar putea susține dezvoltarea unor noi spații comerciale moderne. Nevoile consumatorilor clujeni nu sunt pe deplin acoperite de mall-urile existente, aceștia manifestând interes pentru branduri premium, magazine home&deco, restaurante de top, dar și pentru spații de joacă destinate întregii familii.
În acest context, RIVUS se conturează ca o soluție inovatoare pentru cerințele în creștere ale locuitorilor din Cluj-Napoca. Cu funcțiuni mixte, noul centru comercial va aduce o ofertă diversificată, îmbinând retail-ul modern cu experiențe de relaxare și divertisment de înaltă calitate. RIVUS își propune să redefinească experiența de shopping și petrecere a timpului liber, oferind clujenilor un spațiu care să răspundă nevoilor lor actuale, dar și să anticipeze tendințele viitoare în retail și lifestyle.
RIVUS: un mall al viitorului, adaptat nevoilor clujenilor
Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată platforma Carbochim din Piața 1 Mai? Va fi transformată, în doar câțiva ani, în mall cu spații culturale, clădiri rezidențiale și birouri - FOTO/ VIDEO
Conceptul proiectului RIVUS, primul proiect realizat de renumiții arhitecți olandezi UNStudio implementat în România, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:
- Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale

PREMIERE (anunțate pana in prezent): PATRIZIA PEPE, FURLA, MAMAQUILLA, CHIC CHIC URBAN FASHION, HYPE
- Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
- Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, coworking și servicii
- Centru de live arts și sală de spectacole, funcțiuni culturale pentru prima dată integrată într-un proiect real-estate din România
- Concepte de entertainment pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: