Actualitate
Voluntari clujeni, în misiunea de salvare din Turcia. O nouă echipă de intervenții pleacă în țara devastată de cutremur
Voluntari clujeni, cu câini pregătiți pentru căutări, au răspuns apelului pentru sprijin necesar Turciei după seismele care au provocat mii de morți și răniți. România trimite o nouă echipă de intervenții pentru ajutor suplimentar.
Clujul acordă sprijin Turciei/captură video: IGSU Facebook.com
Clujul acordă sprijin Turciei
O echipă de voluntari clujeni din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania (CST) a răspuns apelului de sprijin venit din partea Turciei.
În baza protocolului încheiat între DSU și ONG-urile care au câini pregătiți pentru căutare, voluntarii clujeni ai Clubului Câinilor Utilitari, cu doi câini antrenați în operațiuni de căutare a victimelor, vor face parte din prima echipă de suport pentru Turcia, trimisă de țara noastră, anunțau, luni, reprezentanții asociației.
Potrivit acestora, alți trei voluntari cu trei câini din cadrul asociației rămân în alertă pentru o eventuală suplimentare ulterioară de forțe.
Suplimentar, o echipă de voluntari clujeni urmează să plece miercuri spre Turcia în cadrul sprijinului acordat de țara noastră în operațiunea de căutare a victimelor seismelor care au făcut mii de morți și răniți.
Ajutor suplimentar pentru țara devastată de seisme
România a decis, miercuri, să suplimenteze ajutorul acordat Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au provocat prăbușirea a mii de clădiri și moartea a peste 8400 de oameni în Turcia și Siria.
Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să trimită o nouă echipă de intervenții, bunuri de strictă necesitate din rezerva de stat pentru salvatori, patru medici și asistenți.
„Luând în considerare acțiunile autorităților române de monitorizare continuă a situației aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure și, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autoritățile turce, care solicită în continuare asistență internațională prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea președintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, informează CNSU miercuri dimineață.
Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.5524, anunță autoritățile române.
Hotărârea prevede o serie de măsuri suplimentare de sprijin, precum:
- Mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
- Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
- Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
În urma acțiunilor de căutare desfășurate pe parcursul nopții, echipa RO-USAR a identificat o persoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton. Victima a fost recuperată în viață, în jurul orei 05.45 (ora locală). În această locație au mai fost identificate, până în prezent, încă 2 persoane decedate.
CITEȘTE ȘI: