Actualitate

Un nou tip de fraudă online, prin care ți se cere să transferi bani într-un „cont sigur”, răspândit la scară largă în UE

Ești contactat de un angajat al unei unități bancare care îți cere să-ți transferi banii într-un „cont sigur”. Aceasta este metoda folosită într-un nou tip de fraudă bancară, răspândit la nivelul statelor europene.

O campanie de fraude online face victime în UE/captură foto: pixabay.com O campanie de fraude online face victime în UE/captură foto: pixabay.com

 

 


O campanie de fraude online face victime în UE

 

O campanie de fraude online este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene, precum Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, realizată prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare, avertizează Poliția Română. 


 

„Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi. 


În această modalitate, bănuiţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, arată Poliţia Română.

Acest tip de înşelăciune este cunoscut instituţiilor de aplicare a legii sub denumirea de „phone number spoofing”.


Până în prezent, în ţara noastră, nu au fost sesizate astfel de fapte.

„În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie. 


Până în prezent, Poliţia Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa şi preveni cetăţenii”, transmit reprezentanții Poliției Române.

CITEȘTE ȘI:

ATENȚIE! Fraudă online care vizează CARDURILE BANCARE

ATENȚIE! Se FURĂ bani din conturi! Mai mulți clujeni, păcăliți de escroci pe internet

abonare newsletter