Actualitate
Pedepse mai mari pentru trafic de droguri și etnobotanice. Condamnare la închisoare pentru traficanții de droguri de mare risc
Legislația privind drogurile și etnobotanicele prevede pedepse mai mari pentru traficanții de droguri și de etnobotanice, care riscă până la 15 ani de închisoare.
Pedepse mai aspre pentru trafic de droguri/Foto: Depositphotos.com
Pedepse mai aspre pentru trafic de droguri
Legea nr.45/2023 care modifică legislația privind drogurile și etnobotanicele prevede pedepse mai mari pentru trafic național și trafic internațional de droguri. Astfel, traficanții de droguri de mare risc vor primi întotdeauna pedeapsă cu închisoarea în penitenciar. Au crescut și pedepsele pentru traficanții de etnobotanice, însă consumatorii de etnobotanice nu vor fi pedepsiți. De asemenea, pedepsele pentru cei care dețin droguri în vederea consumului propriu au rămas aceleași.
Legea nr. 45 din 1 martie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare a intrat în vigoare în 5 martie 2023, semnalează portalul vedemjust.ro
Au crescut pedepsele pentru trafic de droguri. Astfel, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de:
– droguri de risc (ex: canabis) erau pedepsite în 2-7 ani închisoare, de acum va fi 3-10 ani închisoare;
– cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de mare risc (ex: cocaină, heroină, ecstasy) pentru trafic erau pedepsite în 5-12 ani închisoare, de acum va fi 5-15 ani închisoare. Aceasta înseamnă că nu se va putea suspenda executarea pedepsei (posibilă doar pentru pedeapsă de maxim 3 ani închisoare), ci traficantul de droguri de mare risc va fi condamnat automat cu detenție în penitenciar.
Au crescut pedepsele pentru traficul internațional de droguri. Astfel, importul și exportul de:
– droguri de risc erau pedepsite cu 3-10 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 5-15 ani închisoare;
– importul și exportul de droguri de mare risc erau pedepsite cu 7-15 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 10-20 ani închisoare;
A crescut pedeapsa pentru distribuitor în caz de deces al consumatorului. Astfel, în caz de deces al consumatorului, până acum traficantul de orice droguri, cel care îndeamnă la consumul de droguri de mare risc sau doctorul care prescria droguri în afara cadrului legal erau pedepsiți cu 10-20 ani închisoare. De acum, pedeapsa va fi de 15-25 ani închisoare, adică mai grav decât o infracțiune de omor.
Nu s-au modificat pedepsele pentru cei care dețin în vederea consumului. Astfel, dacă pentru consum propriu se cultivă, cumpără sau deține droguri de risc a rămas sancțiunea actuală de 3 luni-2 ani închisoare sau amendă 1200-125.000 lei; pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa actuală de închisoare 6 luni-3 ani, semnalează vedemjust.ro
Noi prevederi pentru trafic de produse etnobotanice
Orice operațiuni de cultivare, amestecare, oferire, cumpărare, vânzare și/sau transport de etnobotanice erau pedepsite cu termene de 6 luni până la 3 ani de închisoare sau amendă. De acum înainte pedeapsa aplicată va fi 2-7 ani închisoare.
Orice operațiuni cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice erau pedepsite în 3 luni-2 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare;
Orice operațiuni nelegale cu asemenea substanțe, dacă pretinzi că sunt permise de lege sau autorizate, erau pedepsite în 1-5 ani închisoare, de acum va fi 2-7 ani închisoare.
Publicitatea pentru etnobotanice era sancționată cu închisoare 1 lună-1 an sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare.
În februarie 2023, Primăria aproba un proiect privind realizarea unui centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive. Autoritățile își propun ca centrul să devină operațional în următorii patru ani.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: