Sănătate

Centru dedicat victimelor consumului de droguri, în Cluj. Proiectul ar putea fi realizat în următorii patru ani

Un centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive va fi realizat în Cluj, în următorii ani. Proiectul a fost aprobat de Primărie.

Centru tratament pentru victimele consumului de droguri, în Cluj/foto: pixabay.com Centru tratament pentru victimele consumului de droguri, în Cluj/foto: pixabay.com

 

 


În ședința de aprobare a proiectului de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023, Consiliul local a aprobat un amendament propus de USR la proiectul de buget și care vizează construcția unui Centru pentru tratarea victimelor consumului de droguri. 

 


Primarul Emil Boc a discutat în ședință și amendamentele care nu erau prinse în proiectul de buget, dar care sunt parte a strategiei de dezvoltare a orașului.

„Avem aici zeci de pagini pe care le-am citit cu mare atenție alături de colegii mei din Primărie. Fiecare cuvânt scris de dumneavoastră a fost analizat. Orice idee bună care se încadrează în viziunea strategică adoptată de noi, în Consiliul local, o aprobăm”, a declarat Emil Boc. 


Proiectul dedicat unui centru de prevenție și tratament pentru persoanele dependente de droguri s-a aflat în atenția Direcției de Asistență Socială din Primărie, dar a fost concretizat prin implicarea USR. 

Boc: În patru ani, vom avea un asemenea centru în Cluj

E vorba de construirea unui Centru pentru persoanele cu adicții, adică pentru tinerii care sunt victimele etnobotanicelor sau a consumului de droguri. 


„Din nefericire, acești tineri sunt astăzi tratați prin sistemul psihiatric, care este complet diferit de ceea ce ar avea nevoie aceste persoane. Știm bine că nu se potrivesc tipurile de tratament și, de multe ori, un tratament psihiatric este nerecomandat unor persoane care pot fi altfel reucperate în urma consumului de etnobotanice sau a altor tipuri de droguri. 

Ei pot fi readuși mai ușor în societate, dacă implementăm proiectul acestui centru”, a apreciat primarul Emil Boc amendamentul propus de USR la proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023. 


Astfel, amendamentul a fost inclus în proiectul de buget și ar putea fi realizat într-un termen de aproximativ patru ani, potrivit autorităților locale. 

„Societatea în care trăim are, din nefericire, și aceste componente. E vorba de copiii noștri, de nepoții noștri și ei pot fi salvați mult mai ușor printr-un asemenea centru, decât prin sistemul actual pe care îl avem.

Am introdus (amendamentul –n.r.), ca în trei-patru ani de zile să avem un asemenea centru la Cluj. Salut această idee, pe care am prins-o în buget fără echivoc”, a explicat Emil Boc. 

 „Aș vrea să poată fi ajutați, nu numai sedați”

Recent, o mamă din Sibiu a cărei fiică este dependentă de droguri și-a făcut publică situația grea în care se află, în condițiile în care în România lipsește abordarea coerentă a tratamentului acordat victimelor consumului de droguri. 

Din păcate, în țara noastră, adeseori tinerii dependenți de droguri sunt ajutați să treacă peste perioadele critice, dar nu există un tratament potrivit pentru adicție.

„Mă lupt cu asta de un de zile. Copilul meu este dependent. 

Acum este cu tatăl ei în cameră, închisă în casă, de frică să nu iasă și să ia droguri. Acum trei zile am fost internată cu ea în spital, legată de pat, sedată, ca să reziste, pentru că nu am putut să rămân cu ea. Sunt la capătul puterilor”, mărturisea mama unei adolescente din Sibiu care se luptă pentru a-și salva copilul de adicția de droguri, potrivit g4media.ro

În cadrul unei conferințe pe tema consumului de droguri din Sibiu, desfășurate la finalul lunii trecute, mama fetei dependente a relatat că a încercat toate metodele posibile pentru a-și recupera fiica, de la tratamente psihiatrice, internări în spital, la terapii, dar acestea funcționează prea puțin. În plus actualul cadru legislativ privind tratamentul victimelor consumului de droguri este mai degrabă restrictiv, fiind nevoie de dezvoltarea unei noi abordări prin realizarea de centre pentru minorii care sunt victime ale consumului de substanțe psihoactive sau a etnobotanicelor. 

Cluj: Primul Centru dedicat victimelor consumului de droguri

Victimele consumului de substanțe psihoactive vor putea beneficia de un tratament aplicat nevoilor specifice, ceea ce ar favoriza o recuperare mai ușoară decât permite în prezent sistemul medical românesc. 

În plus, eforturile autorităților trebuie să vizeze și un program de prevenție, nu doar de medicație a victimelor consumului de droguri. 

Astfel, centrul pe care intenționează să-l realizeze administrația locală din Cluj-Napoca va fi dedicat și metodelor de prevenție a adicției, nu doar de tratament. 

După ce proiectul noului centru a fost inclus în bugetul Clujului pentru 2023, Primăria va întocmi documentația necesară și va identifica o locație potrivită în acest sens. Proiectul Centrului dedicat prevenției și tratamentului victimelor consumului de droguri va fi preluat ulterior de Direcția de Asistență Socială a Primăriei pentru a fi concretizat.

CITEȘTE ȘI:

Percheziţii la traficanţii de droguri din Cluj. Vindeau substanțe interzise la persoane din Sibiu și Mediaș

Minorii consumatori de etnobotanice ar putea fi trimiși la închisoare. PSD vrea inclusiv controale antidrog în școli și la festivaluri

USR, 67 de amendamente propuse pentru bugetul pe 2023 al municipiului Cluj-Napoca. Care sunt propunerile opoziției?

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2023 a fost aprobat. Emil Boc: „Cel mai mare buget din istoria orașului”

abonare newsletter